Afbeelding

“Een middag vol muziek, dans, cultuur, entertainment en eten”

Muziek

Subtitel: Eerste Sinti-festival in Laarbeek heet 'Latcho Diewes'

Lieshout – 'Latcho Diewes' betekent in de taal van de Sinti's: 'Goedendag'. Met die begroeting hoopt Koekie Wagner op zondagmiddag 18 september veel mensen te mogen verwelkomen op het evenemententerrein in Beek en Donk. Iedereen die wil kennismaken met de Sinti-cultuur is van harte welkom. De toegang is gratis.

Al 35 jaar in Lieshout
Koekie Wagner (33) straalt omdat een lang gekoesterde wens uitkomt. Hij vertelt: “Het idee voor een Sinti-festival bestaat bij mij al langer. Maar toen waren er geen mogelijkheden. Nu is dat gelukt door hulp van mijn collega Maria van de Water van de Hollandia Media Groep. Ik kan niet goed lezen en schrijven, ben dyslectisch. Toen ik haar over mijn ideeën vertelde zei zij: 'Ik ga je helpen'. En het is gelukt! We hebben nu alles ondergebracht bij stichting 'Latcho Diewes'. Bij de Hollandia Media Groep regelen we trouwens allerlei zaken zoals optredens, geluid en ondersteuning voor Nederlandstalige zangers.”

Quote: "We willen laten zien dat wij normale mensen zijn"

Waarom?
Koekie vertelt dat mensen blijkbaar nieuwsgierig zijn naar het leven van de Sinti's. “Toen wij een keer buiten muziek maakten, zo rond het kampvuur, kwam iedereen aanfietsen. Mensen vertelden hoe mooi ze het vonden. Daar speelt dit festival op in. Mijn familie woont hier al vijfendertig jaar in Lieshout en dit is pas de eerste keer dat zoiets gebeurt. We willen laten zien dat wij normale mensen zijn. Wij houden van onze familie, zitten niet te stressen en hebben elke dag feest! Wij zijn Sinti's, maar ook gewone Laarbekers. Weg met de vooroordelen. Als het kan, organiseren we volgend jaar weer zo'n festival.”

Van pipo-woonwagentjes, muziek tot lekker eten
Wat staat er allemaal op het programma? Koekie vertelt: “Eigenlijk wil ik niet te veel verklappen. Het moet uniek blijven.” Gelukkig licht hij een tipje van de sluier op voor De MooiLaarbeekKrant. “Het wordt een middag vol muziek, dans en lekker eten. Op het terrein zal naast een grote tent een aparte kinderhoek worden ingericht. Daar vind je pipo-woonwagentjes en een springkussen. Er zijn kleurboekjes voor de kinderen waarin de geschiedenis van de Sinti's is verwerkt. En natuurlijk is er lekker eten en veel, veel muziek! Zoals gezegd is het festival gratis. Wél staat er een pot waarin mensen een bijdrage kunnen geven.” De gemeente Laarbeek heeft het initiatief beloond met een eenmalige subsidie van €2.000,-. Daarover is Koekie vol lof: “Wij worden van alle kanten geholpen, maar dat is wederzijds. Wij helpen anderen ook.”

Maak kennis!
Uniek is de start van het evenement. Pater Van der Zanden uit Den Bosch gaat het festival inzegenen, althans dat is voor 99% zeker. Daarna klinkt er muziek, wordt er gedanst en lekker gegeten! De flyer verraadt al welke muzikanten komen. Dat zijn De Prisor Jazz Band, the Rosenbergs, Rudy Wagner, Martien Wagner en de Tabor Gypsy Band. Daarboven staat nog in grote letters: Stochelo Rosenberg. De Sinti's hebben er zin in! Schoonvader Feigeli laat desgevraagd bij het maken van de foto de gitaar klinken. Op 18 september kan iedereen daarvan genieten, van 14.00 tot 22.00 uur!