Gemeenteberichten week 25

NULL




Bezwaarschriften

Bezwaarschriften dient u in bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 190, 5740 AD in Beek en Donk. Een bezwaarschrift moet u ondertekenen en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, is het daarnaast mogelijk om een schriftelijk verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. U dient hierbij een afschrift van het bezwaarschrift te overleggen. Voor een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Afvalwijzer
Dinsdag 25 juni
Oud papier binnengebied Donk

Woensdag 26 juni
Restafval buitengebied Laarbeek
Oud papier binnengebied Lieshout en Mariahout

Donderdag 27 juni
Oud papier binnengebied Beek

Vrijdag 28 juni
Restafval en GFT binnengebied Laarbeek
Oud papier binnengebied Aarle-Rixtel

Zaterdag 29 juni
Oud papier buitengebied Beek en Donk

Vanaf 7.30 uur wordt er afval opgehaald. Meer informatie over afval en afvalverwijdering vindt u op de afvalkalender in de gemeentegids. Heeft u een melding over niet opgehaald huisvuil, dan kunt u uw melding doorgeven aan het Milieu Informatie Centrum. Het MIC is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0230 344.

Gemeente actueel
Iedere vrijdag tussen 17.00 en 18.00 uur komt een college- of raadslid in de uitzending van Radio Kontakt praten over actuele onderwerpen binnen de gemeente Laarbeek.

Op vrijdag 28 juni komt burgemeester Ubachs aan het woord.

Luister naar Gemeente actueel: dan weet u wat er speelt in uw gemeente!

Kort nieuws
Uitgebreide artikelen over onderstaande onderwerpen vind u op www.laarbeek.nl.
- Feestelijke opening Zonnetij in Aarle-Rixtel
- Regioraad SRE op 26 juni 2013
- Gemeenteraadsvergadering 27 juni 2013
Volg ons ook op facebook.com/GemeenteLaarbeek en Twitter: @laarbeeknieuws.

Kijk ook een op juniwatermaand.nl voor alle activiteiten die de watermaand te bieden heeft.

Extra avondopenstelling gemeentehuis
Op maandag 24 juni is er een extra avondopenstelling voor burgerzaken en bouwzaken van 18.00 tot 19.30 uur. U kunt uw afspraak via de website www.laarbeek.nl inplannen op deze data.

De Wmo-Raad Laarbeek is er ook voor u!
In 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Deze wet regelt dat mensen ondersteuning kunnen krijgen, zodat zij mee kunnen doen aan de maatschappij. Gemeenten voeren de wet uit. De Wmo stelt ook dat de gemeente actief burgers moet betrekken bij de ontwikkeling van het beleid op dit terrein. In Laarbeek is in 2010 een Wmo-Raad geïnstalleerd die de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over allerlei zaken die met de Wmo te maken hebben. 

Waar gaat de Wmo over?
De term Wmo zal de meeste mensen niet zoveel zeggen. Bij de Wmo kunt u denken aan taken zoals opvoedingsondersteuning, het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers, het bieden van individuele voorzieningen zoals een scootmobiel of huishoudelijke hulp, maar ook het bevorderen van de leefbaarheid in de kernen behoort tot deze taken. In het gemeentelijke beleid legt de gemeente vast wat zij wil bereiken, hoe zij dit denkt te realiseren en wie ze daarvoor nodig heeft. Een groot deel van de uitvoerende werkzaamheden wordt niet door de gemeente zelf uitgevoerd, maar door organisaties zoals het maatschappelijk werk, de welzijnsorganisatie en vrijwilligersorganisaties. In de nabije toekomst krijgt de gemeente er nog meer taken bij. De gemeente is zich nu, samen met andere gemeenten in de Peelregio, aan het voorbereiden op deze nieuwe taken. De gemeente Laarbeek vindt het belangrijk dat haar beleid aansluit op dat wat inwoners in Laarbeek belangrijk vinden. Hierin vervult de Wmo-Raad een belangrijke rol.

Wat kan de Wmo-Raad voor u doen?
De Wmo-Raad kijkt vanuit de bril van ‘de burger’ naar bijvoorbeeld beleidsstukken. Wat betekent dit beleid voor burgers in Laarbeek en is dit wenselijk en haalbaar? Tegelijkertijd ontvangen leden van de Wmo-Raad signalen van burgers over zaken die aandacht behoeven. De Wmo-Raad pikt deze signalen op, bespreekt deze in de vergadering. Zo nodig, brengt de Wmo-Raad een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders.
De Wmo-Raad is ervan overtuigd dat zaken anders moeten. De wijze waarop de zorg nu in Nederland georganiseerd is, wordt onbetaalbaar. Het moet weer vanzelfsprekend worden dat mensen aandacht hebben voor elkaar, dat mensen elkaar iets durven vragen en dat mensen datgene voor elkaar doen, wat tot iemands mogelijkheden behoort. Op deze manier blijft professionele zorg die echt nodig is, toegankelijk voor iedereen. Dit is een grote verandering voor iedereen en niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Het zal jaren duren, voordat ‘durf te vragen’ en ‘zorgen voor elkaar’ weer gemeengoed is. De Wmo-Raad overlegt met allerlei vrijwilligersorganisaties en professionele organisaties over de haalbaarheid van deze missie.

Contact met de Wmo-Raad
De Wmo-Raad bestaat op dit moment uit een platform en een werkgroep individuele voorzieningen. Samen vormen zij de Wmo-Raad. De Wmo-Raad wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter, Wim van Hest. De leden van het Wmo-platform worden aangezocht via de dorpsraden in Laarbeek. De werkgroep individuele voorzieningen bestaat uit leden die op basis van hun deskundigheid en/of betrokkenheid deelnemen. Op de gemeentelijke website vindt u onder Wonen en leven > Zorg en welzijn > Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) > Wmo-Raad meer informatie over de Wmo-Raad. Als u een signaal wilt afgeven aan de Wmo-Raad of iets wilt agenderen, dan kunt u zich wenden tot de ambtelijk ondersteuner van de Wmo-Raad, Rianne Schwillens. Zij is per mail bereikbaar op rianne.schwillens@laarbeek.nl of telefonisch op nummer 0492 469 788.

Stichting WMO Platform Laarbeek
Sinds enige tijd is er in Laarbeek naast de Wmo-Raad een Stichting Wmo-Platform Laarbeek actief. Dit is een zelfstandige stichting die zich richt op cliëntenparticipatie. Sinds de oprichting van deze stichting zijn er nogal wat vragen bij de gemeente en leden van de Wmo-Raad terecht gekomen over deze stichting. De verwarring ontstaat voor een deel doordat een onderdeel van de Wmo-Raad ook wordt aangeduid met Wmo-platform.

De Wmo-Raad Laarbeek is een door burgemeester en wethouders aangewezen adviesorgaan van de gemeente. Stichting WMP Platform Laarbeek is dit niet. Via de Wmo-Raad Laarbeek geeft de gemeente Laarbeek invulling aan de wettelijke verplichting om burgers actief te betrekken bij beleid op het terrein van de maatschappelijke ondersteuning. De gemeente legt beleidsstukken ter advisering voor aan de Wmo-Raad. Als de gemeente de adviezen van de Wmo-Raad niet overneemt, dan moet zij uitleggen (motiveren) waarom zij de adviezen niet overneemt. Daarnaast voorziet de gemeente de Wmo-Raad van de nodige informatie, om advies uit te kunnen brengen. De Wmo-Raad adviseert ook op eigen initiatief, ongevraagd. De gemeente en de Wmo-Raad hebben structureel overleg om elkaar op de hoogte te houden van lopende zaken en ontwikkelingen. Een dergelijke relatie heeft de gemeente niet met de Stichting Wmo Platform Laarbeek. Uiteraard kan iedereen, zo ook de Stichting Wmo Platform Laarbeek, het gemeentebestuur attenderen op zaken die aandacht behoeven en is de gemeente gehouden aan de wettelijke bepalingen.

Drank- en Horecawet
De burgemeester van de gemeente Laarbeek maakt bekend vergunning te hebben verleend op grond van artikel 35 van de Drank en Horecawet tot het verstrekken van alcoholhoudende drank aan M.A. Bies, Bosscheweg 15 in Aarle-Rixtel tijdens de Argentijnse tango avonden die zullen worden gehouden in de muziekkiosk aan de Kouwenberg in Aarle-Rixtel op de volgende data:
- Zaterdag 6 juli 2013 van 19.00 tot 24.00 uur
- Zaterdag 20 juli 2013 van 19.00 tot 24.00 uur
- Zondag 4 augustus 2013 van 15.00 tot 21.00 uur
- Zaterdag 10 augustus 2013 van 19.00 tot 24.00 uur
- Zaterdag 24 augustus 2013 van 19.00 tot 24.00 uur

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid tegen bovengenoemde besluiten binnen zes weken na de dag van verzending van de vergunning een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente Laarbeek t.a.v. de burgemeester. Zie hiervoor de rubriek ‘Bezwaarschriften’ elders op de gemeentenieuwspagina’s (verzonden 17 juni 2013).

Verleende vergunning
Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend de volgende vergunning te hebben verleend.
- Aan Stichting Stroizak voor een stroizakkenfist op zaterdag 24 augustus 2013 van 19.00 tot 1.00 uur en op zondag 25 augustus 2013 van 12.00 tot 19.00 uur op een terrein gelegen in Beek en donk aan de Bosscheweg nabij de rotonde (verzonden 18 juni 2013).
Belanghebbenden hebben de mogelijkheid tegen bovengenoemd besluit binnen zes weken na de dag van verzending van de vergunning een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente Laarbeek. Zie hiervoor de rubriek ‘Bezwaarschriften’ elders op de gemeentenieuwspagina’s.

Wabo
Ontwerpbeschikking omgevingsvergunning Beemdkant 19 Lieshout
Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens te zijn vergunning te verlenen aan de heer A. Donkers voor het veranderen van de bestaande inrichting of de werking daarvan, gelegen aan de Beemdkant 19 in Lieshout. De wijziging omvat de onderdelen bouwen en milieu.

De ontwerpbeschikking en bijbehorende stukken liggen vanaf maandag 24 juni 2013 gedurende 6 weken ter inzage bij de pijler Burgers en Bedrijven in het gemeentehuis Laarbeek. Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden gegeven. Bovendien kunt u telefonisch informatie inwinnen onder nummer 0492 469867 voor het onderdeel milieu.
Gedurende de inzagetermijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun zienswijzen kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan burgemeester en wethouders van Laarbeek, Postbus 190, 5740 AD Beek en Donk. Mondelinge zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de afdeling Burgers en Bedrijven. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak met de heer J. van den Eijnde. Als u zienswijzen inbrengt, kunt u verzoeken om uw persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Aanvragen omgevingsvergunning
Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning zijn ontvangen:

Aangevraagde omgevingsvergunningen
Locatie Kern Ingediend d.d. Werkomschrijving
Heieindseweg 20z Mariahout 03-05-2013 bouw mantelzorgwoning
Hermelijnstraat 100 Beek en Donk 10-06-2013 bouwen schuilhut

Aangevraagde sloopmelding
Locatie Kern Ingediend d.d. Werkomschrijving
Rooijseweg 12a Mariahout 12-06-2013 verwijderen asbest
Past. vd Heuvelstraat 22-24 Aarle-Rixtel 12-06-2013 renoveren dak
In dit stadium kunnen nog geen bezwaren worden ingediend tegen ingediende aanvragen om omgevingsvergunning. Het betreft slechts een wettelijke bekendmaking. Bezwaren kunnen worden ingediend nadat over de plannen is beslist.

Verleende omgevingsvergunningen
Verleende omgevingsvergunningen reguliere procedure
Locatie Kern Werkomschrijving Activiteit Verzonden
Crommenacker 3 Lieshout vergroten woning bouwen 13-06-2013
Mariastraat 54 Mariahout vervangen pinbox bouwen 13-06-2013
Heeft u plannen om te (ver)bouwen? Informeer ook bij het team omgevingsvergunning in het gemeentehuis Laarbeek. U kunt hiervoor een afspraak maken met het omgevingsloket via gemeente@laarbeek.nl. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via het centrale telefoonnummer 0492 469 700.