Gemeenteberichten week 26

NULL

Gemeenteberichten week 26


Laarbeek - Hier vindt u de officiële gemeenteberichten van week 26 van de gemeente Laarbeek.

Bezwaarschriften
Bezwaarschriften dient u in bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 190, 5740 AD in Beek en Donk. Een bezwaarschrift moet u ondertekenen en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, is het daarnaast mogelijk om een schriftelijk verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. U dient hierbij een afschrift van het bezwaarschrift te overleggen. Voor een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.


Kort nieuws
Uitgebreide artikelen over onderstaande onderwerpen vind u op www.laarbeek.nl.

- Inloopavond vernieuwen rioolstelsel in de Vogelenzang, Balduinstraat, Hertog Hendriklaan en de Hertog Janstraat in Lieshout
- Burendag 2013
- Waarschuwing spookfacturen gemeentegids

Volg ons ook op facebook.com/GemeenteLaarbeek en Twitter: @laarbeeknieuws.

Kijk ook een op juniwatermaand.nl voor alle activiteiten die de watermaand te bieden heeft.


Aangepaste openstelling gemeentehuis tijdens
vakantieperiode

In verband met de vakantieperiode is het gemeentehuis op woensdag 17, 24 en 31 juli aanstaande alleen ’s ochtends geopend. Op deze dagen vervalt de middag- en avondopenstelling. Buiten deze wijziging gelden de reguliere openingstijden.

Collecterooster juli 2013
1 t/m 6 juli Gemengd Koor Euphonia (Aarle-Rixtel)


INKOMENSONDERSTEUNING IN LAARBEEK
De gemeente Laarbeek heeft een aantal inkomensondersteunende maatregelen. Om u hierover te informeren geven we een paar keer per jaar een overzicht van de mogelijkheden die er zijn. Misschien komt u voor ondersteuning in aanmerking. Uiteraard kunt u bij twijfel op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur altijd even contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Laarbeek via telefoonnummer 0492-469700.

Een overzicht van de huidige inkomensondersteunende maatregelen in Laarbeek:
- Bijstand, onder te verdelen in:
1. algemene bijstand. Hiervoor kunt u in aanmerking komen als u zelf een inkomen en/of vermogen heeft beneden de grens die minimaal in ons land nodig is om in de algemene kosten van bestaan te kunnen voorzien. Waar die grens ligt kunt u teruglezen in de tabel onder het kopje normbedragen. Het Werkplein Helmond voert de algemene bijstand namens de gemeente Laarbeek uit.
2. bijzondere bijstand. Deze is van toepassing als er sprake is van bijzondere omstandigheden waardoor u bepaalde noodzakelijke kosten heeft gemaakt die u niet uit uw inkomen en/of vermogen kunt betalen. De gemeente gaat ervan uit dat u geen draagkracht in uw inkomen heeft als dit inkomen hoogstens 115% van de normbedragen uit de tabel is. Boven deze grens heeft u wel een zekere draagkracht in uw inkomen. Voorbeelden hiervan zijn aanschafkosten van brillen, eigen bijdragen in maaltijdvoorzieningen, extra stookkosten, extra dieetkosten, eigen bijdrage tandheelkundige hulp, eigen bijdrage in fysiotherapie en oefentherapie. Als u algemene bijstand via het Werkplein Helmond ontvangt, kunt u voor bijzondere bijstand contact opnemen met uw inkomensconsulent op het Werkplein.
3. collectieve zorgverzekering van CZ of VGZ voor Laarbeekse inwoners met een inkomen beneden de volgende maandelijkse normen: voor een alleenstaande een norm van € 1.168,84, voor een alleenstaande ouder € 1.470,91 en voor gehuwden € 1.608,83. Deze netto normen zijn inclusief vakantietoeslag, gelden per 1 januari 2013 en veranderen in principe ieder half jaar. Voor dit onderwerp geldt geen vermogensgrens.
- De langdurigheidstoeslag voor mensen vanaf 21 tot de pensioengerechtigde leeftijd, die minimaal 3 jaar van een minimuminkomen (zie de tabel voor de normen) hebben moeten rondkomen en geen vooruitzicht hebben om hun inkomen binnen 1 jaar te verbeteren. Dit vooruitzicht ontbreekt in ieder geval als mensen alleen maar beperkte inkomsten uit of in verband met arbeid hebben gehad van maximaal € 1.132,00 per jaar. In 2013 is de langdurigheidstoeslag voor een alleenstaande € 352,-. Voor een alleenstaande ouder bedraagt deze € 452,-. Gehuwden hebben recht op € 502,-. Voor dit onderwerp geldt een vermogenstoets.
- Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Heeft u onvoldoende inkomen en/of vermogen om de belastingaanslagen afvalstoffenheffing en rioolheffing van de gemeente te betalen, dan kunt u in 2013 een kwijtschelding krijgen van maximaal € 360,52 (€ 201,88 voor afvalstoffenheffing en € 158,64 voor rioolheffing).
- Een financiële tegemoetkoming per persoon per jaar van maximaal € 125,00 voor bijvoorbeeld contributie of lidmaatschap van een vereniging, abonnement op een krant, tijdschrift of telefoon of cursusgelden inclusief bijbehorende cursusmaterialen. Uw inkomen mag maximaal 110% van het normbedrag uit de tabel zijn. Een voorwaarde is ook dat u de kosten niet uit uw vermogen kunt betalen (met het vermogen in uw woning en het hieronder genoemde vrij te laten vermogen doet de gemeente niets).
- Een jaarlijkse tegemoetkoming van € 50,00 als u jonger bent dan de pensioengerechtigde leeftijd, chronisch ziek of gehandicapt bent en daardoor extra kosten moet maken. Om in aanmerking te komen mag uw inkomen ten hoogste 110% van het normbedrag uit de tabel zijn. Ook bekijkt de gemeente of u voldoende vermogen heeft om de kosten te betalen (met het vermogen in uw woning en het hieronder genoemde vrij te laten vermogen doet de gemeente niets).

Normbedragen
Hieronder staan de belangrijkste normbedragen van minimuminkomen voor personen tussen 23 en de pensioengerechtigde leeftijd:
Alleenstaande, die kosten van bestaan niet kan delen met anderen: € 926,48
Alleenstaande, die kosten van bestaan wel kan delen met anderen: € 794,13
Alleenstaande ouder, die kosten van bestaan niet kan delen met anderen: € 1.191,18
Alleenstaande ouder, die kosten van bestaan wel kan delen met anderen: € 1.058,83
Gehuwden, die kosten van bestaan niet kunnen delen met anderen: € 1.323,53
Gehuwden, die kosten van bestaan wel kunnen delen met anderen: € 1.191,17
Pensioengerechtigde alleenstaande: € 1.016,38
Pensioengerechtigde alleenstaande ouder: € 1.279,05
Pensioengerechtigde gehuwden (allebei pensioengerechtigd of één partner niet pensioengerechtigd): € 1.398,98

Mensen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar kunnen bij onvoldoende inkomsten ook recht hebben op algemene bijstand (met vakantiegeld). Voor de hoogte van een bepaalde norm kunt u contact opnemen met uw vaste inkomensconsulent bij het Werkplein in Helmond.
Deze normbedragen gelden met ingang van 1 juli 2013 en staan los van die om deel te kunnen nemen aan de collectieve ziektekostenverzekering.

Vermogensgrenzen
Het volgende, in geld beschikbare, vermogen speelt geen rol bij de verschillende aanvragen:
1. Alleenstaande: € 5.795,00
2. Alleenstaande ouder: € 11.590,00
3. Gehuwden: € 11.590,00
Deze normbedragen gelden met ingang van 1 juli 2013 en zijn niet van toepassing op de collectieve ziektekostenverzekering.

Een auto is ook een deel van het vermogen maar wordt altijd tot € 2.000,00 vrijgelaten. Is uw auto bijvoorbeeld € 3.000,00 waard op grond van de ANWB-koerslijst, dan is € 1.000,00 (€ 3.000,00 – € 2.000,00) het vermogen dat wel meetelt voor de hoogte van de bijstand.
Voor de overwaarde van een woning geldt een aparte regeling, waarover u telefonisch of in een persoonlijk gesprek meer te weten kunt komen. Er wordt geen extra krediethypotheek op uw woning gevestigd als in het betreffende jaar alleen bijzondere bijstand wordt verstrekt tot maximaal € 1.323,53 (dit bedrag kan tussentijds worden bijgesteld). De waarde van uw woning laten wij dan buiten beschouwing.

Schuldhulpverlening
Mocht u schulden of betalingsproblemen hebben of het gevoel hebben er in die situatie niet alleen uit te kunnen komen, dan kunt u een afspraak maken bij de LEVgroep (Burgemeester van der Weidenlaan 13c, 5741 AR Beek en Donk; telefoonnummer 0492-465525).

De LEVgroep zal samen met u bekijken hoe zij u het beste kunnen helpen.
Zij maken daarbij een onderscheid tussen lichte en zware trajecten.
Licht traject: de stichting Vierbinden biedt u dan in het project “Geld in eigen hand” bij u thuis hulp. Een deskundige vrijwilliger helpt u om uw huishoudboekje te ordenen aan de hand van een overzichtelijke map, uw inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen en u te leren reserveren voor onverwachte uitgaven. De stichting is gevestigd aan de Otterweg 27, 5741 BC Beek en Donk en kan op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur telefonisch bereikt worden op nummer 0492-328800.
Zwaar traject: de afdeling Schulddienstverlening Helmond helpt u om bestaande schulden af te betalen en treft daartoe betalingsregelingen, zodat u na een bepaalde periode schuldenvrij bent. Voor deze hulp komt u in aanmerking als u gemotiveerd bent om van uw schulden af te komen en zich aan afspraken houdt. De afdeling is gevestigd aan de Churchilllaan 109, 5705 BK in Helmond (Postbus 49, 5700 AE Helmond) en kan op werkdagen telefonisch bereikt worden op nummer 0492-587878.

Kinderen mogen meedoen
De school is voor kinderen de plek bij uitstek om zich te ontwikkelen en voor te bereiden op hun plaats in onze maatschappij. Toch zijn de kansen om zich te ontplooien niet voor iedereen gelijk.
Stichting Leergeld is een particulier initiatief, dat leren en mee kunnen doen met leeftijdsgenoten voor kinderen van 4 tot 18 jaar belangrijk vindt. Daarom wil de stichting deze groep kinderen helpen, zodat zij gewoon mee kunnen doen met schoolse en niet-schoolse activiteiten.

Stichting Leergeld richt zich op ouders/verzorgers van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar:
• met een laag inkomen (gezamenlijk maandelijks inkomen tot en met 120% van het netto minimum inkomen);
• woonachtig in de gemeenten waar Leergeld is gevestigd (Gemert-Bakel en Laarbeek); en
• die hun kosten niet, gedeeltelijk of op een later tijdstip vergoed krijgen via een andere regeling (zoals bijzondere bijstand, tegemoetkoming in studiekosten of een andere regeling).

Met welke onkosten kan de stichting u helpen?
U kunt bijvoorbeeld denken aan:
• de betaling van een ouderbijdrage;
• contributies van sportvereniging of muzieklessen;
• aanschaf van sportkleding;
• kosten voor een schoolreis, schoolweek of schoolkamp;
• aanschaf van gymkleding en gymschoenen;
• overblijfkosten;
• kosten in verband met aanschaf van boeken, een fiets of een computer.

Stichting Leergeld verwijst in eerste instantie naar wettelijk voorliggende voorzieningen, indien aanwezig. De stichting betaalt rechtstreeks aan de club, school of vereniging.
Stichting Leergeld werkt met vrijwilligers die u thuis bezoeken om met u de mogelijkheden te bespreken. Stichting Leergeld behandelt uw aanvraag in alle vertrouwelijkheid.
Voor aanvragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:
De Stichting Leergeld Gemert eo, Postbus 116, 5420 AC Gemert
(Tel: 06-50979725; E-mail: leergeldgemert@web.nl)


Tijdelijke verkeersmaatregel
Afsluiting rondom Lekerstraat Beek en Donk 
In verband met Wish Outdoor in Beek en Donk op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli 2013 worden er diverse tijdelijke verkeersmaatregelen genomen rondom de locatie waar het meerdaags muziekfestival zal plaatsvinden: terrein de Aa, Lekerstraat ter hoogte van nummer 4 in Beek en Donk.
De maatregelen houden in dat een aantal wegen wordt afgesloten voor alle verkeer behal