Hoe is het nou met...

NULL

Hoe is het nou met...


Deze week is het de beurt aan de 80-jarige vitale Piet van de Kam uit Lieshout. Na 60 jaar inzet voor het verenigingsleven kiest hij er nu bewust voor om te genieten, bijvoorbeeld van vakanties met vrouw Toos en van hun 3 kinderen en 4 kleinkinderen.

Piet van de Kam werd in 1933 geboren in Beek en Donk als oudste van een tweeling. “Er is altijd twijfel geweest of ik echt de eerste was. In die tijd had je nog geen naambandjes, dus misschien is Jan de oudste.” Na een paar maanden verhuisde het gezin naar Lieshout. Vader Van de Kam was onderwijzer op de Jozefschool. De familie woonde in de schoolwoning in de Dorpsstraat. Na de tweelingbroers kwamen er nog 7 kinderen. Piet ging na de middelbare school in militaire dienst om daarna te gaan werken. Na een interne opleiding was Piet al op zijn 27e leidinggevende bij Philips.

Bij de 'Bond van Oud-strijders' in Lieshout organiseerde Piet 'als jonkie' schietwedstrijden met luchtbuksen voor met name hoogbejaarde mannen. Piet: “In die periode had ik ook regelmatig contact met burgemeester Mostermans. Hij vroeg of ik commissaris bij de harmonie wilde worden. Dit leek me wel wat.” Piet ging mee naar concoursen en repetities en herinnert zich andere commissarissen, zoals: Simon Staadegaard en Frans van den Heuvel. Ook vogels houden, lag Piet na aan het hart. Ruim 10 jaar zette hij zich in voor ‘Vogelvereniging de Natuurliefhebber’ in allerlei verschillende functies. Daarnaast was Piet correspondent van de Helmondse Courant om het wel en wee van Lieshout te verslaan.

Begin jaren '70 zat Piet in de stichting 'Samenlevingsopbouw' van de gemeente Lieshout/Mariahout. Deze organisatie riep op tot het vormen van verenigingen. “Behalve voetballen bij Eli was er, volgens mij, helemaal geen sport te doen in Lieshout”, vertelt Piet. “Totdat de gymzaal in de Klumper werd gebouwd en meester Willems uit Mariahout een trimclub oprichtte. Ik was er als de kippen bij”, vervolgt Piet zijn verhaal. Toen de kinderen van Piet gingen badmintonnen, pakte hij zelf ook deze sport op. Hij was jarenlang competitieleider bij de recreanten. Daarnaast was hij betrokken bij de organisatie van de avondvierdaagse.

Runnersclub Lieshout werd in 1988 opgericht. De toen 55-jarige Piet meldde zich gelijk aan en gaf 15 jaar hardlooptraining. “Ik heb in mijn leven veel aan sport gedaan voor mijn conditie en plezier. Hardlopend heb ik heel Europa gezien én altijd in het shirt van de Runnersclub”, vertelt hij trots. Tot slot geeft Piet het advies aan hardlopers om het lichaam niet te overvragen. “Ik heb nooit een blessure gehad”, aldus Piet. Kijkend naar de blakende tachtiger heeft hij zéker naar zijn lichaam geluisterd.