Afbeelding

Pyrenee

NULL

Pyreneeëncols bedwongen voor Ride4Kids


Aarle-Rixtel – Fietsploeg AIVgD (Aarle-Rixtelse Inzet Voor goede Doelen) heeft van 12 tot en met 14 september voor de tweede keer deelgenomen aan de Pyreneeën Challenge. Het acht koppen tellend team bedwong hierbij beroemde Pyreneeëncols om geld in te zamelen voor de stichting Ride4Kids.

Iedere week worden er twee kinderen geboren met een, tot nu toe, ongeneeslijke energiestofwisselingsziekte. Meer dan de helft van deze kinderen overlijdt vóór zijn of haar tiende levensjaar. Het geld dat de stichting Ride4Kids ophaalt, is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en behandeling van kinderen met een energiestofwisselingsziekte

De Pyreneeën Challenge 2013 is een zware driedaagse fietstocht. Deze Challenge, met 150 deelnemers, wordt georganiseerd door familie van kinderen die aan een energiestofwisselingsziekte lijden of eraan zijn overleden. De aanwezigheid van diverse ouders maakte veel indruk op de wielrenners. Gerjan Beniers: “Het meest indrukwekkend waren de schrijnende verhalen die de ouders van de zieke kinderen ’s avonds vertelden tijdens het gezamenlijk eten.”

Na maandenlange voorbereiding vertrokken de leden van AIVgD op maandag 9 september naar de Franse Pyreneeën. Robert Wit: “De hele winter hebben we in de sportschool getraind en vanaf april ook buiten.” Frank Kemme voegt toe: “Hier in de buurt heb je alleen maar de Laarbrug en de Gulberg. Daarom heb ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk nog wat hoogtemeters gemaakt.” Het benodigde inschrijfgeld van minimaal €750,- per persoon behaalden de wielrenners, met €15.000,-, ruimschoots door het organiseren van allerlei activiteiten.

Na een trainingsklim op dinsdag en een bezoek aan bedevaartsoord Lourdes op woensdag, begon donderdagochtend het grote werk met 2600 hoogtemeters over de ‘Luz Ardiden’ en de ‘Hautacam’. Frits Swinkels: “De ‘Hautacam’ was een echte ‘rotberg’ met heel veel verschil in stijgingspercentages.” Tijdens de tweede dag werden drie cols bedwongen. Zaterdag, de laatste dag van de Challenge, was de ‘Col du Tourmalet’ aan de beurt. Roland Roijackers: “Dit is een col van de buitencategorie. Dan ben je ruim 18 kilometer continue aan het klimmen.” Bovenop deze col breidden de deelnemers, samen met de familieleden van de zieke kinderen, het al eerder opgerichte herdenkingsmonument uit met een aantal geglazuurde ‘druppels’. Ieder team mocht op een ‘druppel’ een spreuk schrijven. De spreuk van AIVgD was ‘Breekbaar maar nooit gebroken’.

Ondanks het afzien tijdens de fietstocht en de trieste verhalen van de familieleden van de zieke kinderen, werd de Pyreneeën Challenge 2013 door de wielrenners als zeer positief ervaren. Frits: “Het is goed om te zien dat gezinnen, die door de ziekte ontwricht zijn, op deze manier hun ervaringen kunnen uitwisselen en steun aan elkaar hebben.”

Geld inzamelen voor het goede doel was voor de wielrenners niet de enige reden om deel te nemen aan de fietstocht. Frits: “Het is ook wel eens leuk om een weekje met mannen weg te zijn.” Leo: “En ’s avonds een lekker biertje te drinken,” waarop Roland de conclusie trok: “Het was een geweldige week.”