Afbeelding

Hans van den Heuvel 50 jaar priester

NULL

Hans van den Heuvel 50 jaar priester


Beek en Donk- Hans van den Heuvel, geboren in Beek en Donk, is pastoraal actief in Stiphout en herdenkt op 22 september het feit dat hij 50 jaar priester is. Dit gebeurt door middel van een dienst in de St. Trudo kerk te Stiphout om 10.30 uur met aansluitend een receptie.

Verandering
Hans werd geboren op 24 mei 1939 in Beek en Donk. Hij studeerde aan het gymnasium van de Norbertijnen in Heeswijk. Na een vervolgstudie aan het groot-seminarie in Haaren werd hij in 1963 tot priester gewijd door Mgr. Bekkers en werd hij kapelaan in Dinther, vlak bij Heeswijk. Hij kreeg meteen met een grote verandering in de liturgie te maken. De Heilige Mis werd volgens de afspraken van het Concilie voortaan gedaan met het gezicht naar de mensen toe en in de landstaal. Hans stond hier volledig achter.

School
Hans was in die tijd ook leraar. Op vrijdag gaf de jonge kapelaan les aan de LTS in Veghel. Na drie jaar vond Mgr. Bluijssen Hans bereid om naar Stiphout te gaan. In het begin was hij daar kapelaan. Daarnaast werd hij leraar op Mariëngaarde in Aarle-Rixtel. Hier kreeg hij steeds meer lessen, zodat dit zijn hoofdtaak werd. De school verhuisde op een gegeven moment naar Beek en Donk. De naam veranderde in Waltherus te Beecke en later in het Commanderij College. Intussen was de naam van het vak godsdienst veranderd in levensbeschouwing. Hans bleef lesgeven tot zijn pensionering in 2004. Daar maakte hij veel met zijn leerlingen mee. Zo verwarden die af en toe bepaalde begrippen. Hij las bijvoorbeeld in een proefwerk over de tien geboden: “Eerst uw vader en uw moeder”, terwijl het toch echt de bedoeling was, dat dat eerste woord zonder ‘s’ geschreven werd. Ook ‘wijnwater’ in plaats van ‘wijwater’ passeerde wel eens de revue.

Hobby
Zijn vrije tijd vulde Hans onder andere in door rommelmarkten af te struinen naar papierwerk uit de Tweede Wereldoorlog, met name rond het verschijnsel anti-semitisme. Tegenwoordig is internet een steeds belangrijker bron. Onderdeel van de verzameling zijn originele uitgaven van ‘De Telegraaf’ van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dan valt op, dat op het einde van de oorlog De Telegraaf gestencild werd uitgegeven. Op de laatste bladzijde van een verzameling staat, dat dit waarschijnlijk het laatste exemplaar is. De verzamelaar kon zich namelijk moeilijk voorstellen, dat zo’n ‘foute’ krant nog een langer leven was beschoren na deze editie op stencilpapier uit 1945. Men ziet dat de geschiedenis anders kan lopen dan mensen toen dachten. Ook sterren, gedragen door Joden, heeft Hans in zijn verzameling samen met originele brieven uit Auschwitz en andere concentratiekampen. “Beter was het geweest als deze dingen niet verzameld hadden kunnen worden.” Ook is hij actief in de donderdagmiddaggroep van de heemkundevereniging.

En nu?
In de weekenden werkt Hans in de St. Trudokerk in Stiphout en daarvoor ook in de Onze Lieve Vrouwekerk in Helmond, voordat daar het theater ‘Het Speelhuis’ in werd gevestigd. “Een prachtige oplossing voor het gebouw en voor het theater”, aldus Hans. De toekomst ziet de priester met vertrouwen tegemoet. Hij werkt nog steeds met veel plezier in de Damiaanparochie (de naam van de parochie waar Stiphout onder valt) en hoopt dit nog lang te kunnen doen.