Afbeelding

Laarbeekenaren aanwezig bij de troonrede 2013

NULL

Laarbeekenaren aanwezig bij de troonrede 2013


Beek en Donk - Wie had gedacht dat bij de eerste keer dat Koning Willem-Alexander de troonrede zou voorlezen, met Koningin Maxima aan zijn zijde, er een Laarbeekse afvaardiging aanwezig zou zijn? Wie zijn deze uitverkorenen die dit unieke moment van dichtbij hebben mogen meemaken? Erik, Annet en Marte van Haperen uit Beek en Donk mochten afgelopen dinsdag aanwezig zijn in de Haagse Ridderzaal. 

Hoe is het zo gekomen?
Erik vertelt dat hij al vier jaar op de wachtlijst staat. "In de ANWB-gids stond een keer een mini-aankondiging dat je als burger je op kon geven om deze jaarlijkse ceremonie bij te wonen. Er werd al wel gewaarschuwd voor weinig beschikbare plaatsen maar het was het proberen waard", aldus Erik. Onverwacht vielen er begin juli drie goudgele perkamentachtige enveloppen op de deurmat. Van die chique met het gouden kroontje van de "Staten-Generaal" erop. "Wat heb ik nu weer aan mijn fiets hangen", dacht Erik . Bij het openen van deze post bleek al snel dat het nu raak was. Annet en Erik mochten dit jaar op het Haagse Binnenhof aanwezig zijn om Prinsjesdag bij te wonen en ook nog een derde genodigde meevragen. Toen ook hun drie kinderen zich realiseerden dat het met onze nieuwe Koning een bijzondere Prinsjesdag zou zijn, wilden ze allemaal wel mee. Dat werd dus loten. Oudste dochter Marte trok het geluksbriefje. Samen met paps en mams naar Den Haag…

Koningsgezind
Erik en Annet zijn beiden Koningsgezind. Het Koningshuis zien zij als een grote Nederlandse cultuurdrager. Door haar tradities maar ook de rijke historie geeft dit veel mensen een gevoel van verbondenheid. Dat kwam ook als thema in de Troonrede tot uiting. "Wij zijn opgegroeid met Koningin Juliana als de moeder van het volk", vertelt Erik. "Hierna kwam Beatrix, een echt Staatshoofd die met haar bestuurlijke kwaliteiten de positie van Het Koningshuis weer op een hoger plan wist te brengen". Daarnaast hebben deze Oranjes lief en leed meegemaakt dat zich ook in veel Nederlandse gezinnen voordoet. Vooral Koningin Beatrix zijn ingrijpende trieste gebeurtenissen niet bespaard gebleven: "Een vader die vreemd ging, een moeder die dement raakte, een echtgenoot met Parkinson, twee zusjes die gescheiden zijn. Over de aanslag op Beatrix bij De Naald in Apeldoorn op Koninginnedag 2009 nog maar niet te spreken. En dan het overlijden van Prins Friso; het meest trieste wat je kan overkomen is als je eigen kind overlijdt". Dit alles maakt dat Annet en Erik veel respect hebben voor het Koningshuis. Bij dochter Marte is de betrokkenheid bij het Koningshuis sinds afgelopen dinsdag gegroeid.

Happening van officiële momenten
Het ene protocol volgt het andere op. "Wij mochten op de tribune zitten", vertellen Annet en Erik enthousiast. "We keken neer op alle officiële gasten beneden in de zaal, met als blikvanger de troon. En natuurlijk de zogenaamde 'hoedenparade'. Hoedjes in alle maten en kleuren!” Als Koning Willem-Alexander wordt aangekondigd krijgen alle aanwezigen het teken om op te staan. De Koning neemt vervolgens plaats op de troon en spreekt de troonrede uit. Na zijn laatste woorden roept de voorzitter: "Leve de Koning!" De aanwezige gasten volgen met de bekende drie Hoera’s. Hiermee komt er een einde aan de vergadering. Daarna keert de Koninklijke stoet terug naar Paleis Noordeinde waar het Koningspaar op het balkon verschijnt. Het is een happening die bol staat van officiële momenten. Erik vervolgt dat hij liever inhoudelijk een positievere troonrede hoort. “De enorme aangekondigde bezuinigingen -vooral in de (jeugd)zorg- en oplopende werkeloosheid zijn heftig. Hier moeten we ruimschoots oog voor blijven houden. Daarin dragen we met elkaar een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, benadrukt Erik. Los daarvan was het een voorrecht om de officiële ceremonie in de Haagse Ridderzaal tijdens Prinsjesdag van dichtbij mee te mogen maken.