Afbeelding

OJA bouwt aan toekomst

NULL

OJA bouwt aan toekomst


Aarle-Rixtel – De verbouwing van Open Jongerencentrum Aarle-Rixtel is in volle gang. Talrijke vrijwilligers zijn in de avonduren en weekenden hard aan het werk om hun blokhut, gevestigd aan de Schoolstraat te Aarle-Rixtel, helemaal op te knappen.

OJA is sinds 1978 gevestigd in de oude scoutingblokhut. Het jongerencentrum is altijd zelfvoorzienend geweest. Kavel en pand waren in het bezit van de kerk. In 2011 gaf de parochie te kennen hiervan af te willen. Na veelvuldig overleg met de gemeente en het indienen van diverse plannen inclusief begroting, besloot de gemeente Laarbeek het jongerencentrum te helpen. Bestuurslid Peter van Kessel: “De gemeenteraad heeft er in 2012 mee ingestemd om de kavel te kopen. We kregen toen ook een eenmalige subsidie om te verbouwen.”

Bestuur en leden van OJA zijn erg blij dat ze kunnen blijven zitten in hun blokhut. Ook de eenmalige subsidie is meer dan welkom. Bestuurslid Eveline Aarts: “Het pand wordt ieder jaar goedgekeurd, maar het is wel oud aan het worden.” Bestuurslid Maikel Kuijpers voegt toe: “Met het oog op de toekomst beseften we dat we geen jaren meer konden wachten met een verbouwing.” Door de steun van de gemeente kunnen de leden van OJA het pand goed isoleren en van nieuwe elektra voorzien. Hierdoor wordt geluidsoverlast teruggedrongen en veiligheid bevorderd.

Verbouwen doen de leden van OJA zelf in hun vrije tijd. Sinds medio augustus zijn zij dagelijks te vinden in en rond het jongerencentrum. Bestuur en leden zijn erg blij met de vele hulp die OJA krijgt van talrijke vrijwilligers en oud-leden. Eveline: “We staan er van te kijken hoeveel mensen bereid zijn in de avonduren te komen.” Maikel: “Dit zijn allemaal mensen die OJA een warm hart toedragen. Zelfs mensen die vroeger in het bestuur zaten staan ons nog altijd bij met raad en daad.”

De verbouwing verloopt voorspoedig. Maikel: “We hebben teams samengesteld zodat de juiste vakmannen bij elkaar staan.” Eveline: “We zijn nu zover dat alles wat gesloopt moest worden, gesloopt is. Vanaf nu is het weer opbouwen.” Het bestuur is daarom nu druk bezig met het verzamelen van materiaal. Maikel: “Om de kosten zoveel mogelijk te drukken wordt het werk gedaan door vrijwilligers en vragen we materialen aan sponsors. Natuurlijk moeten we ook dingen kopen, maar op deze manier kunnen we met het beschikbare budget het maximale uit onze verbouwing halen.”

Nu het jongerencentrum vanwege de verbouwing haar deuren tijdelijk heeft gesloten, is het bestuur een tijdelijke samenwerking aangegaan met enkele horecagelegenheden in de regio zoals ‘De Vrienden’ en het ‘Muziekcafé’. Maikel: “Naast al dat bouwen moeten we ook op zijn tijd ontspannen. Daarom is OJA nu ‘on tour’.” In dit kader presenteert OJA, in samenwerking met ‘Lokaal 42’, op 22 september een ‘Jam Plaza’ op de markt in Helmond. Die dag vinden er allerlei activiteiten plaats op gebied van BMX en treden er diverse bandjes op.

Het bestuur en leden van OJA hopen, als de verbouwing volgens planning verloopt, de deuren van hun jongerencentrum in november weer te kunnen openen zodat zij weer in hun eigen OJA activiteiten kunnen organiseren.