Afbeelding

Kiek nou: twee natuurfotografen uit Laarbeek in de prijzen

NULL

Kiek nou: twee natuurfotografen uit Laarbeek in de prijzen


Laarbeek - Natuurfotografen Jowan Iven uit Beek en Donk en Michel Verhoeven uit Aarle-Rixtel, beiden lid van de fotowerkgroep Kiek nou van het IVN Laarbeek, zijn afgelopen zaterdag in de prijzen gevallen bij de Grote Natuurfotowedstrijd van het maandblad Roots (voorheen Grasduinen). Voor deze uitreiking reisden zij af naar Baarn.

Na ontvangst met koffie in kasteel Groeneveld verwelkomde de hoofdredactrice van Roots de vijftien winnaars uit verschillende categorieën. Uit de ruim 4000 inzendingen verschijnen 100 foto's in de nieuwe natuuragenda van 2014, met hen als winnaars. Erg bijzonder! Om de spanning nog wat op te voeren was er eerst nog een heel mooie lezing van Edwin Giesbers en aansluitend een pauze met een hapje en een drankje in een expositieruimte waar de winnende foto`s op groot formaat aan de muur hingen. De gasten werden verzocht om weer plaats te nemen om aan de echte prijsuitreiking te beginnen.

De foto van Michel Verhoeven kwam als eerste in zijn categorie insecten aan de beurt en dat betekende een mooie 2e prijs met zijn heidebandlibelle foto en het volgende juryrapport:

‘Als je een insect op deze manier weet vast te leggen, heb je absolute het juiste fotografische oog. De jury is blij met fotografen die zo`n vernieuwende kijk op de natuur hebben. Door de fraaie dauwdruppels lijken de vleugels wel van glas. Bovendien is de achtergrondkleur in perfecte harmonie met de vleugels.’

Na wat uitleg van de totstandkoming van de foto werden de bloemen en een cadeaubon in ontvangst genomen.

Ook Jowan Iven werd als eerste naar voren geroepen in zijn categorie 'overige dieren', dus net als Michel had Jowan ook de tweede prijs gewonnen met een heel mooie foto van een padje met de lovende woorden:

‘Deze fotograaf bewijst dat je zelfs van een pad een sereen portret kunt maken. Het lage standpunt (waarschijnlijk lag de fotograaf op de grond) is perfect en zorgt voor een niet-alledaagse kijk op de pad. De geringe scherpte diepte is uitstekend en zorgt ervoor dat alle aandacht naar het oog gaat. De blauwe omgeving werkt goed en versterkt de serene sfeer. De jury is erg blij met deze ode aan de pad.’

De uitleg in de speech van Jowan was alleen al een bloemetje waard, wat een bonk kennis. Jowan nam ook de cadeaubon in blijde ontvangst.

Nadat alle prijswinnaars aan de beurt waren geweest, werd hen nog medegedeeld dat de foto`s plus lijst begin december mochten worden opgehaald door de eigenaar, een zeer mooi slotwoord. Beide heren mochten na afloop met hun introducé nog wat drinken in de expositieruimte waar de foto`s te bezichtigen zijn tot december dit jaar.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om naar Baarn af te reizen dan heeft u de mogelijkheid om bij Van Helvoort aan het Piet van Thielplein in Beek en Donk beide winnende foto`s groot te bewonderen. Daar is ook begin oktober de nieuwe editie van het Roots magazine verkrijgbaar met daarin alle winnaars met tekst evenals de Natuuragenda van 2014 met daarin de libelle en het padje en maar liefst 98 andere bijna net zo`n mooie natuurfoto`s. En diegene die lid wordt, mag volgend jaar zelf meedoen met de wedstrijd.

Kiek nou feliciteert Jowan Iven en Michel Verhoeven met dit geweldig behaalde succes. Mocht u meer mooie beelden van deze heren willen bekijken dan is dat mogelijk op www.jowaniven.nl of op www.kiekis.blogspot.nl