Afbeelding

Hoe is het nou met... Ans van Kaathoven

NULL

Hoe is het nou met... Ans van Kaathoven 


Deze week is het de beurt aan Ans van Kaathoven. Zij werd in 1947 geboren in Venhorst (gemeente Boekel) in een gezin met 5 dochters. Ans is getrouwd met Jan. Ze hebben een zoon, een dochter en 2 kleinkinderen: Luna en Puck. Vanaf 1990 runde Ans ‘de kleine V&D’ van Mariahout. Ans heeft de winkel van Tinus Vermeulen voortgezet, nadat hij in 1988 overleden was. ‘Bij Tinus’ werd ‘Bij Ans’… Op 1 januari 2007 stopte Ans met haar winkel. 

Hoe het allemaal begon
Een week voor Koninginnedag in 1968 ontmoette Ans ‘haar’ Jan in dancing ‘Morgenzon’ in Zeeland. “Toen noemden ze dat een dancing, later werd het disco”, vertelt Ans. “Ik kan me nog goed herinneren dat Jan me voor de eerste keer thuis kwam ophalen. Hij bleef in de auto zitten, zonder zich voor te stellen. Hij claxonneerde alleen een keer. Mijn moeder was daarover niet te spreken en merkte op: “Dat geclaxonneer doen wij niet meer!" Tot 1974 werkte Ans bij Huize Padua. “Ik ben daar gestopt toen Tinus in 1974 een postagentschap opende. Ik ging achter de balie werken. Vers in het geheugen ligt de komst van de eerste klant in het postkantoor. Broer Robbescheuten kwam met de geboortekaartjes van Tonke. Ans herinnert zich deze aparte naam nog goed en de opdracht: “Hier moeten postzegels op. Dát is echt blijven hangen.”

‘Bij Tinus’ werd ‘Bij Ans'
In de jaren dat Ans in de winkel werkte, was het een ontmoetingspunt voor mensen uit Mariahout. “In alle gezinnen gebeuren dingen", vertelt Ans, "en mensen moesten soms hun verhaal kwijt. Ik zette dan een kop koffie en we liepen naar achteren om te praten. Het was natuurlijk geen Jumbo waar mensen in de rij stonden", lacht Ans. Ik heb veel persoonlijke verhalen gehoord, maar hield mijn mond natuurlijk. Mensen hebben nooit kunnen zeggen: Dat heb ik van Ans gehoord.”

’t Was mijn ziel en zaligheid, maar soms moet je in je leven iets afsluiten
“Het winkeltje is nooit een ‘rijk-makerij’ geweest”, vervolgt Ans. “Ik wist wat de mensen wilden hebben en ging er in Utrecht, in de Meern, speciaal naar op zoek. Jan en ik waren dan vroeg op pad en kwamen ’s avonds laat terug. Gelukkig hadden we goede hulp van Nelly Eleveld: onze steun en toeverlaat. Stoppen met de winkel was moeilijk. Ik heb wel honderd keer uit moeten leggen waarom. Ik kom graag terug in Mariahout, maar geniet nu ook van de rust van de natuur en de vogels.” Ans en Jan genieten van het zelf kunnen plannen van hun dag. Elk voorjaar maken ze een toer door Frankrijk, naar Lourdes. Ans geniet van lezen en tuinieren. "Na de sluiting van de winkel hebben we geproost op een nieuwe toekomst, en die is begonnen!”