Afbeelding

Meidenwerk: m

NULL

Meidenwerk: méér dan alleen knutselen


Laarbeek – Samen knutselen, film kijken, koken en spelletjes doen: het kan allemaal tijdens de meidenavonden van welzijnsinstelling ViERBINDEN. De avonden zijn speciaal bedoeld voor alle Laarbeekse meiden tussen de 10 en 15 jaar. “En het ‘Meidenwerk’ bestaat uit veel meer dan alleen knutselen”, aldus Xandieme Megens, jongerenwerkster van ViERBINDEN.

In Lieshout ging de eerste meidengroep ruim een jaar geleden van start. En met succes. “De groep zat vrijwel meteen vol met 15 meiden. Het was een erg leuk en vruchtbaar jaar.” Na Lieshout klopte ook Aarle-Rixtel aan voor een eigen meidengroep. Deze groep bestaat nu een half jaar. “Ook in dit dorp sloeg het meteen aan. De groep zat in no-time vol.” In Beek en Donk en Mariahout is nog geen meidengroep actief, maar daar zal in de toekomst verandering in komen.

Leuk en leerzaam
De meidenavonden zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam. “Alleen dat hebben de meiden zelf soms niet in de gaten”, vult Xandieme aan. “We werken tijdens de avonden aan doelen, zoals het vergroten van zelfstandigheid en weerbaarheid en het creëren van zelfvertrouwen. Daarnaast willen we als maatschappelijke organisatie ook dat de meiden ‘hun ei’ bij ons kwijt kunnen en doordat wij ze regelmatig zien, kunnen we bepaalde signalen oppikken”, legt de jongerenwerkster uit. “Het is dus niet alleen leuk, maar ook serieus.”

Activiteiten

De meidenavond duurt per keer anderhalf uur en vindt één keer in de twee weken plaats. “De meiden weten van tevoren wat ze gaan doen, dat staat op het programma.” Op het moment dat Xandieme dit vertelt, zijn de meiden in Aarle-Rixtel gipsmaskers aan het maken. “Dat is de activiteit van vanavond. De volgende keer gaan we ze schilderen.”

Heel gezellig

“Ik vind het superleuk”, vertelt Janne Kampen, die zaterdag elf wordt. Al vanaf het eerste uur zit Janne bij de meidengroep in Aarle-Rixtel. “Het is heel gezellig en we doen leuke dingen samen”, legt ze uit. Vriendinnetje Maureen Sangers, vorige week 11 geworden, beaamt dit. “Dit is pas de tweede keer dat ik erbij ben, want ik ben pas dit jaar begonnen. De vorige keer hebben we ‘zeepkettingen’ gemaakt, dat was erg leuk. Ik kom hier graag naartoe.”

Er is nog plek
De groepen zaten vorig jaar vol, maar door het nieuwe schooljaar zijn er weer plaatsen vrijgekomen. Heb je interesse? De meidengroep in Lieshout komt één keer in de twee weken op woensdagavond bij elkaar. In Aarle-Rixtel is dit op maandagavond. De activiteit begint om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur. Deelnemen kost €1,00 per keer. Dit is inclusief een glas drinken. Iedereen mag een keer komen proefdraaien. Voor meer informatie of inschrijven kan contact op worden genomen met Xandieme Megens, e-mail: xmegens@vierbinden.nl of tel: 06-26296940.