IVN neemt deel aan Natuurwerkdag

NULL

IVN neemt deel aan Natuurwerkdag


Laarbeek - Overal in het land gaan duizenden vrijwilligers aan de slag met lekker werken in de vrije natuur op zaterdag 2 november. Diverse natuurorganisaties hebben tal van werkzaamheden klaar liggen om door vrijwilligers te laten uitvoeren.

Het IVN-Laarbeek en IVN Bakel hebben gekozen voor De Grotelse Heide en wel het gebied bij de Esperloop. De Esperloop is een heidebeek hetgeen een zeldzaamheid is in Nederland. Om het open landschap met een vrij meanderende beek terug te krijgen is de oude beekloop van de Esperloop eind jaren negentig weer uitgegraven en zijn stuwen uit de beek verwijderd. Runderen worden ingezet om te zorgen dat het beekdal en de heide niet dichtgroeien tot bos, echter deze dieren kunnen het niet alleen af en daarom helpt men met het verwijderen van jonge boompjes.

IVN Laarbeek heeft heel wat leden, maar zeker niet genoeg. Daarom doen zij het samen met IVN Bakel, Milheeze en De Rips. Het is ook een gezamenlijk natuurgebied. Het zou geweldig zijn om op zaterdag 2 november 2013 met minstens 50 man, vrouw en kinderen voor de natuur in de weer kunnen zijn (de natuur die in Laarbeek toch al zo bedreigd wordt). Ook zo’n zin om er eens een dagje lekker tegenaan te gaan? Een paar uur helpt ook al. Laat het IVN Laarbeek dan even weten. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl of via de site van ivn.nl/afdeling/laarbeek.

Wat wordt er verwacht van de vrijwilligers? Men begint omstreeks 09.00 uur in de ochtend. 's Middags is er een lunchpauze, waarna nog een paar uurtjes wordt doorgegaan. Ze gaan jonge boompjes (vooral berken en dennen) uit de grond trekken en afvoeren om te voorkomen dat de Grotelse heide terug in een bos verandert. Hierdoor krijgt het heidelandschap een betere kans. Men dient zelf gepaste kleding, werkhandschoenen en eventueel een spade meebrengen.

Wat bieden zij als IVN/Staatsbosbeheer? Een gezellige en gezonde buitenactiviteit waar je veel voldoening aan beleeft, zowel vanwege het buiten bezig zijn als door een bijdrage te leveren aan de versterking van de natuurwaarden in de directe omgeving. Voor koffie, thee, frisdrank en een hapje tussen de middag wordt gezorgd. Men rekent vooral op vaders en moeders, die willen komen klussen met zoon en/of dochter. Kinderen zijn dus ook welkom, het liefst wel onder begeleiding. Tijdens de werkdag zal ook aandacht besteed worden aan natuureducatie; daarom zijn er enkele natuurgidsen speciaal voor dit gebied aanwezig. Verzamelpunt is het verlengde van de Beekse Peeldijk nabij Grotelshof. Volg de bordjes IVN.