Lezing Aarlese heemkundekring over boerderijen

NULL

Lezing Aarlese heemkundekring over boerderijen


Aarle-Rixtel - Op maandag 11 november om 20.00 uur houdt de Aarlese heemkundekring in zaal van Bracht een lezing/presentatie met als titel 'Historische boerderijen in soorten en maten'. Jan Timmers uit Gemert geeft deze lezing.


Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven we dat boerderijen noemen, omdat ze er nu eenmaal zo uitzien. Veel boerderijen blijven gelukkig herkenbaar als agrarisch gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd waren onder één dak. Brabant staat bekend om zijn langgevelboerderijen. Veel boerderijen in Brabant hebben ook die vorm. Dat komt omdat de langgevelboerderij een redelijk moderne vorm is van de agrarische gebouwen die we kennen. De langgevelboerderij is zo ongeveer het eindpunt in de ontwikkeling van de boerderij.

In oostelijk Brabant komen meer soorten boerderijen voor. Voordat de langgevelboerderij zijn intrede deed, bestonden er andere vormen en typen. In de lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant. We beginnen in de middeleeuwen en zullen de ontwikkeling verder volgen. Het gaat over hallehuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels, krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten. En met de ontginning van de heide en het peelgebied introduceerden de ontginners ook nog soorten boerderijen vanuit andere delen van Nederland, die je in oost Brabant zelden ziet.

Er wordt tijdens deze lezing door een historische bril naar de ontwikkeling van boerderijen gekeken. En er wordt ingegaan op de constructie en de bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben. Soms levert dat verrassende gezichtspunten op en gaan we anders kijken naar de gebouwde omgeving toen en nu.