Afbeelding

Vrijwilligers van ViERBINDEN zetten zich actief in voor senioren (75+)

NULL

Vrijwilligers van ViERBINDEN zetten zich actief in voor senioren (75+)


Laarbeek - Speciaal voor senioren verzorgt welzijnsinstelling ViERBINDEN ‘activerend huisbezoek’. Vanaf het 75e levensjaar krijgen ouderen om het jaar een brief thuis waarin zij uitgenodigd worden voor een gesprek. Vrijwilligers van ViERBINDEN komen langs, wanneer de oudere dit aangeeft.


Coördinator vanuit ViERBINDEN, Hanneke Manders: “De vrijwilligers adviseren de 75+’er over de mogelijkheden die wij als welzijnsinstelling aan senioren bieden en wat wij voor hen kunnen betekenen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan maaltijdvoorziening, het maatjesproject of hulp bij de financiën.”

Signalerend en adviserend
Maar dat is niet het enige dat de vrijwilligers tijdens het gesprek doen. “Zij hebben daarnaast ook een signalerende taak. Ze kijken hoe het gaat met de persoon. Heeft hij/zij hulp nodig, en zo ja, waar kan deze persoon dan terecht?” Met het oog op de toekomst gericht, stellen de vrijwilligers deze vraag ook andersom. “Kan de oudere iets betekenen voor de samenleving? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van het tuintje van een bejaarde buurvrouw of het doen van boodschappen”, legt Hanneke uit.

Vrijwilligers
ViERBINDEN krijgt elke maand te horen wie er 75 jaar wordt. Iedere maand leggen de vrijwilligers van ViERBINDEN zo’n 45 bezoeken af aan 75+’ers. Dit doen zij met een groep van ruim vijftien personen. “De vrijwilligers nemen voor het gesprek een mapje mee voor de oudere. In dit mapje staat alle informatie voor hen, bijvoorbeeld alle belangrijke telefoonnummers, wat ze allemaal van ons kunnen verwachten en bij wie ze waarvoor terecht kunnen. Dit mogen ze houden”, aldus Hanneke.

Getraind
Om als vrijwilliger dit werk goed te kunnen doen, hebben ze allemaal een 4-daagse opleiding gevolgd. Daarnaast komen ze één keer in de maand samen om alles te bespreken. ViERBINDEN nodigt hiervoor meestal een spreker uit. Ook is Maria Hendriks, ouderenadviseur van de LEV-groep, betrokken bij de werkgroep. Zij pikt tevens signalen op.

Trots op de vrijwilligers
Hanneke: “Wij zouden dit werk zonder vrijwilligers niet kunnen doen. Het is belangrijk werk, de vrijwilligers zien heel veel. Zij zijn heel belangrijk voor ons en wij zijn dan ook heel trots op hen.”

vlnr. Hanneke Manders (ViERBINDEN), Maria Hendriks (LEV-groep) en Lonneke van Kaathoven (vrijwilligster)