Afbeelding

Beek en Donkse richt eigen dagbesteding op

NULL

Beek en Donkse richt eigen dagbesteding op


Beek en Donk – De komende jaren gaat er in de zorg veel veranderen. Veel zaken die nu landelijk geregeld worden, keren terug bij de gemeente. Zo wordt ook het Persoons Gebonden Budget herzien. Beppie van Stiphout wil hier op inspringen.

In oktober is zij gestart met haar dagbesteding ‘De Ontmoeting’, waar mensen terecht kunnen die op zoek zijn naar gezelligheid en sociale contacten. Ze wil proberen mensen uit de eenzaamheid te trekken. De gemeente Laarbeek ondersteunt dit initiatief.

“Mensen roepen niet: ‘Help, ik ben eenzaam.’ Dat is een heel lastig iets. Ze willen niet als aansteller gezien worden”, legt Beppie uit. Ze kwam met het idee nadat haar eigen vader was overleden en zag dat haar moeder depressief werd. Die raakte in een sociaal isolement.

Nu heeft Beppie een soort huiskamer aan huis gecreëerd waar per dagdeel vijf mensen terechtkunnen. “Ik hoop ze te kunnen stimuleren en laten zien dat er nog genoeg leuke dingen zijn.” Via verwijzingen van huisartsen, het WMO-loket van de gemeente en contacten bij De Zorgboog hoopt Beppie in contact te komen met mensen die mogelijk ‘geholpen’ kunnen worden bij De Ontmoeting.

"Ze kunnen hier samen koken en eten, spelletjes spelen, creatieve activiteiten doen, maar ook in de tuin werken als ze willen," vertelt Beppie. "En als ze na een half jaar zeggen van ‘ik heb die en die ontmoet, ik kan op mijn eigen houtje verder’, dan is dat geweldig. Je kunt het zien als ondersteuning bieden aan mensen die achter de geraniums zitten.”

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Beppie van Stiphout