Afbeelding

Stichting Laarbeeks Landschap zet zich in voor het buitengebied

NULL

Stichting Laarbeeks Landschap zet zich in voor het buitengebied


Beek en Donk - Harry Brugmans en Frans Konings zijn enkelen van de groep van 18 mannen die horen bij de Beek en Donkse afdeling van de Stichting Laarbeeks Landschap. De andere afdeling, die tot deze groep behoort, is de afdeling Lieshout en Aarle-Rixtel. Deze groep is 12 mensen sterk en richt zich op een ander deel van het buitengebied van Laarbeek. Weer een andere groep van de stichting staat onder leiding van Jaap Wijdenes. Zij richten zich op de belangen van de weidevogels in Laarbeek.

Snerpende motorzagen begeleiden het gesprek, dat gevoerd wordt met Harry Brugmans, vrijwilliger van het eerste uur. Een tiental mannen is bezig met het uitdunnen van een bomenbestand in de omgeving van de Aa. De Vonderweg, waaraan het perceeltje ligt, behoort tot het idyllisch rustige buitengebied van Beek en Donk. Er wordt hard doorgewerkt, want over 10 minuten is er koffie! De motorzagen worden ‘bemand’ door Toon van Zutven en Marinus van Horik. In gezamenlijk overleg wordt bepaald welke bomen moeten wijken om andere de kans te geven hun kruin tot volle wasdom te laten komen.

Natuurlijk leveren deze activiteiten nogal wat hout op. Een gedeelte is voor de vrijwilligers en de rest wordt verkocht. Dit geld wordt gebruikt voor de aanschaf van bijvoorbeeld beschermende kleding, gereedschap en onderhoud van de machines. De bedieners van de kettingzagen hebben er een cursus voor gevolgd. De stichting heeft de beschikking over een heuse schaftkeet, die dienst doet als directiekeet, uitvalsbasis en natuurlijk koffiekamer. Diverse houtwallen in het buitengebied vormen het werkgebied van deze werkers, die zonder uitzondering ook achter kachel van hun AOW hadden kunnen genieten. Daarnaast is het onderhoud van de wandelpaden en de bijbehorende bewegwijzering een van de taken voor deze gezellige club. Er is als uitbreiding van de groep vooral behoefte aan mensen die zaken kunnen regelen, een soort voorwerkers die de echte werkers kunnen aansturen.

Destijds is dit alles gestart als een overleggroep, die zich tot taak stelde de belangen van allerlei partijen in het buitengebied te bundelen en een overlegplatform te bieden. Nog steeds heeft de groep vanuit dat beginoverleg korte lijntjes met het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) en het ZLTO (Zuidnederlandse Land- en Tuinbouw Organisatie). De specialiteit van deze groep is om in het buitengebied van de gemeente Beek en Donk landschappelijke beheerstaken uit te voeren. Deze taak kan door de gemeente aan de groep worden toebedeeld tegen betaling van een onkostenvergoeding. Ook boeren in het gebied kunnen de hulp van deze groep inschakelen als er bijvoorbeeld wilgen moeten geknot. “De vrijwilligers van de stichting zijn niet al te duur en anders gebeurt het misschien gewoon niet”, aldus Harry Brugmans, “maar we willen zeker geen concurrent zijn voor hoveniersbedrijven”.

In de periode vanaf oktober tot maart is de groep actief, “want als de blaadjes aan de bomen komen, stopt ons werk tijdelijk”, besluit Harry het gesprek, want er moet hout geladen worden en de wagen wacht niet!