Afbeelding

'Dickensdorp' in Lieshoutse huiskamer

NULL

'Dickensdorp' in Lieshoutse huiskamer


Lieshout - Mevrouw Lies van den Akker uit Lieshout heeft wel een zeer bijzondere manier om de kerstsfeer in haar huis te halen. Waar anderen volstaan met een boompje, een balletje en een stalletje, bouwt zij ieder jaar in haar huiskamer een ‘Dickensdorp’, met prachtige verlichting, mooie muziekjes, bewegende delen en alles tot in de kleinste details afgewerkt.

Een uit de hand gelopen hobby
“Een jaar of tien geleden kreeg ik van een vriendin dit huisje”, zegt Lies enthousiast. Het is een slagerijwinkeltje in Dickensstijl. Lies vond die stijl heel mooi en besloot er nog meer huisjes bij te zoeken. Dat lukte aardig, maar er was nog geen idee om er ook een heus dorp van te maken. Dat groeide met de jaren. Zo kwamen er een wagenmaker, een kroeg, een kerkje een kiosk, bergen, lantarenpaaltjes, verlichting en muziekjes bij. Lies vertelt trots dat ze ieder jaar een ander dorp bouwt met de spullen die ze inmiddels heeft verzameld. “Deze hobby is behoorlijk uit de hand gelopen”, vertelt ze. “En ook erg besmettelijk”, voegt Lies daar lachend aan toe. Een broer en een schoondochter zijn inmiddels ook begonnen.

Het opbouwen van het dorp

Begin november krijg ik de ‘kerstkriebels’ , vertelt Lies. De spullen worden dan van de vliering gehaald en uitgestald op een slaapkamer, die niet meer in gebruik is. Nee, Lies heeft geen plan of tekening nodig. Ze begint gewoon en alles wordt talloze malen verschoven en weer teruggezet en toch weer een beetje verplaatst, tot alles naar wens is. Haar man Jo heeft er sinds hij ‘thuis’ is, ook steeds meer plezier in gekregen. Hij heeft in de huiskamer een plateau gemaakt van ongeveer vier vierkante meter, op tafelhoogte. Onder het plateau zijn alle kabels en stopcontacten weggewerkt achter een gordijntje.

Kerst 2013 in het 'Dickensdorp'
Het Dickensdorp anno 2013 mag er zijn met zijn besneeuwde berghellingen, de draaiende molen, de ijsbaan, de trouwpartij bij het kerkje met fotograaf en de prachtig verlichte herberg met dansmuziek. Trots laat Lies zien hoe alles werkt en ook laat ze verschillende porseleinen poppetjes van dichtbij zien. Duidelijk is te zien dat deze poppetjes tot in de details zijn afgewerkt. Ze hebben zelfs een gezichtsuitdrukking: verdrietig, verbaasd, vragend of boos. Maria en Jozef zijn neergestreken in het midden van het dorp, op de kiosk. Ook in het Dickensdorp was anno 2013 geen plaats in de herberg… . “Het kindje Jezus ontbreekt nog”, zegt Lies, “dat leg ik er met Kerstmis pas bij”.

Bezoekers

“Familie, vrienden, kennissen en buren komen ieder jaar kijken naar mijn kunstwerk”, vertelt Lies. “En ook daar geniet ik met volle teugen van”. Bezoekers zijn na een telefoontje welkom. Haar telefoonnummer: 0499-423559.