Afbeelding

De bijzondere vrijwilligers Kori van Osch en Ans Meeuwsen

NULL

De bijzondere vrijwilliger Kori van Osch en Ans Meeuwsen

Deze week: Kori van Osch (75) en Ans Meeuwsen (68)
Vrijwilligerswerk: Ze zijn gastvrouw en activiteitenbegeleider op het Franciscushof

Al 25 jaar verzorgen Ans en Kori de vrijdagochtend op het Franciscushof. Ze schenken koffie en spelen het spel sjoelen met de mensen in het verzorgingstehuis. Daarnaast steken ze graag de handen uit de mouwen als de activiteitenbegeleider hun hulp nodig heeft.

Nadat Kori met een aantal andere dames jarenlang activiteiten organiseerde voor het klooster, is in 1981 ‘De Zonnebloem’ opgericht. Het klooster verhuisde naar het bejaardentehuis, het Franciscushof, en vanaf dat moment hoorde Kori bij een echte vrijwilligersorganisatie. Ze is toen gevraagd om de vrijdagochtend te verzorgen en laat dat nou net de ochtend zijn die Kori niet als verpleegster hoefde te werken. Dit houdt ze nu al ruim 25 jaar vol.
Maar niet alleen. Samen met Ans. Ans is 25 jaar geleden naar Lieshout verhuisd en voordat de verhuisdozen opgeruimd waren, stond er al iemand van de Zonnebloem bij haar op de stoep. “Kom bij het Franciscushof vrijwilligerswerk doen. Dat lijkt me net iets voor jou”, werd tegen haar gezegd. Ze is gelijk de volgende dag begonnen en ontmoette daar Kori.

Samen zorgen Ans en Kori voor een goede sjoelcompetitie en warme koffie op vrijdagochtend, maar als je denkt dat het daarbij blijft, heb je het mis. Vakantieweken, rolstoelvierdaagse, Sinterklaas- en kerstactiviteiten, pannenkoeken bakken en mensen naar de kerk brengen. Het hoort allemaal bij het vrijwilligersleven op het Franciscushof.

Ans en Kori horen bij een team van elf dames, die samen de ochtendactiviteiten verzorgen. De elf dames zijn ondertussen een hechte vriendinnengroep geworden. Dit is één van de redenen dat het vrijwilligerswerk voor de dames zo lang leuk blijft. Zelfs het sjoelen gaat na al die ochtenden nog steeds niet vervelen.

Beide dames ervaren het vrijwilligerswerk als heel dankbaar werk en ze hebben het nooit met tegenzin gedaan. Kori vertelt dat er in 25 jaar geen één ochtend was dat ze met tegenzin naar het Franciscushof is gegaan en daar kan Ans zich volledig in vinden. Sterker nog, de twee vriendinnen hebben nog nooit ruzie gehad. Ze blijken erg goed op elkaar afgestemd en verheugen zich op de aankomende jaren bij het verzorgingshuis in Lieshout.