Afbeelding

Vluchtelingenwerk Laarbeek maakt zich hard voor asielzoekers

NULL

Vluchtelingenwerk Laarbeek maakt zich hard voor asielzoekers

“Deze vorm van vrijwilligerswerk is heel boeiend”

Laarbeek – Ieder jaar dient de gemeente Laarbeek een bepaald aantal vluchtelingen in de gemeente huisvesting te geven. Deze vluchtelingen krijgen begeleiding vanuit welzijnsinstelling ViERBINDEN. Medewerkster Monica Vervaart coördineert dit project ‘Vluchtelingenwerk Laarbeek’.

Plaatsing van vluchtelingen
Iedere gemeente heeft een taakstelling vanuit de overheid om vluchtelingen op te nemen. Deze taakstelling wordt per half jaar vastgesteld. Voor Laarbeek kwam de taakstelling in het tweede halfjaar van 2013 neer op 9 personen. Voor de eerste helft van 2014 is dat ook weer 9 personen. Monica: “Het COA koppelt vluchtelingen aan gemeentes waaraan binnen 10 weken een aanbod gedaan moet worden. Vanaf dit moment start de samenwerking met gemeente en woningstichting.”

Intensieve begeleiding
Zodra de vluchteling(en) in het nieuwe huis woont, staat er direct een vrijwilliger van ViERBINDEN op de stoep om de begeleiding op te pakken. “Wij werken met zeven vrijwilligers. Wij streven ernaar dat twee vrijwilligers samen elke keer een casus oppakken.” Alle vluchtelingen krijgen twee jaar hulp aangeboden vanuit ViERBINDEN. Monica: “Het eerste jaar is dit heel intensief. Wij leren de asielzoekers alles over het leven in Nederland, zodat er zelfredzaamheid ontstaat. Hierbij kan gedacht worden aan de Nederlandse taal, het regelen van allerlei zaken om hier te kunnen wonen en de financiën, maar ook aan heel simpele dingen, bijvoorbeeld het uitleggen van hoe het openbaar vervoer hier werkt, hoe we hier omgaan met afval of hoe een thermosstaat werkt.”

Boeiend vrijwilligerswerk
Na het eerste jaar worden de vluchtelingen steeds meer losgelaten, zodat ze na twee jaar hulp vanuit ViERBINDEN zichzelf kunnen ‘redden’ in de Nederlandse samenleving. Margriet Peters-Rit is één van de vrijwilligers die zich hardmaakt voor het vluchtelingenwerk in Laarbeek. “Ik doe dit nu al twaalf jaar en ik vind het ontzettend boeiend. Je maakt zoveel verschillende dingen mee. De asielzoekers komen allemaal uit een ander land op deze wereldbol. Er is vaak een enorm cultuurverschil. Ook is er een taalbarrière, waardoor je soms zelfs met hand- en voetgebaren moet praten. Soms komt een asielzoeker als jonge alleenstaande hier wonen, terwijl je weer een andere keer een casus krijgt met een groot gezin. Die diversiteit maakt het werk ontzettend boeiend en heel leuk.”

Het opbouwen van een netwerk
Monica benadrukt dat het heel belangrijk is dat de asielzoekers in Laarbeek een netwerk op gaan bouwen. “Na twee jaar begeleiding mogen zij nog steeds bij ons aankloppen, maar we nemen wel meer afstand. In de twee jaar dat we intensief contact met ze hebben, proberen we een netwerk op te bouwen. De ene keer lukt dit beter dan de andere keer. Soms komen hier alleenstaanden binnen, die heel eenzaam zijn en hier echt niets hebben. Terwijl er ook soms asielzoekers komen die om kunnen gaan met de Nieuwe Media en daardoor al een eigen netwerk hebben opgebouwd, vaak ook buiten Laarbeek.”

Vrijwilliger worden
Vrijwilligster Margriet is via haar achtergrond bij het vluchtelingenwerk terechtgekomen. “Ik heb 25 jaar in het buitenland gewoond en heb een eigen zorgcentrum geleid. Via de eerdere coördinator van ViERBINDEN kwam ik in aanraking met dit vrijwilligerswerk. Daar heb ik alles behalve spijt van.”

Het vrijwilligersteam van ‘Vluchtelingenwerk Laarbeek’ is nog op zoek naar versterking. “Iedereen kan zich hiervoor aanmelden. We zien vaak dat onze vrijwilligers een bepaalde affiniteit met dit thema hebben. Dit kan zijn in het gebruik van vreemde talen, maar ook kennis en ervaring in de zorg. Ook wij spreken niet alle talen, maar door de ervaring weet je wel hoe je met taal om moet gaan en leer je hoe je kunt communiceren met mensen. Iedereen is daarom van harte welkom om zich aan te melden als vrijwilliger!”

Interesse
Heb je interesse? Geef dit dan door aan Monica Vervaart. Dit kan per telefoon: 0492-328804 of per e-mail: mvervaart@vierbinden.nl.

In Lieshout is onlangs een burgerinitiatief ontplooid voor koffieochtenden met allochtone vrouwen. Dit is in samenwerking met ViERBINDEN opgezet. Lees meer hierover op pagina 15 in deze krant.