Afbeelding

Traditioneel carbidschiet-evenement gaat niet door

NULL

Traditioneel carbidschiet-evenement gaat niet door


Laarbeek – Het was een pijnlijke keuze voor de organisatie, maar er zat niets anders op: Carbid Club Laarbeek maakte deze week bekend dat hun evenement – het carbidschieten op oudejaarsdag – afgelast is. Een klacht van een buurtbewoner zorgde ervoor dat de vergunning – grotendeels – ingetrokken werd.

“We balen ontzettend”, vertelt een aangeslagen Goord van Asten, voorzitter van Carbid Club Laarbeek. “Er is welgeteld één klacht geweest van één buurtbewoner en die heeft ertoe geleid dat onze vergunning grotendeels is ingetrokken.”

Proces
De carbidclub schiet al zeven opeenvolgende jaren traditiegetrouw het oude jaar uit op terrein Laag Strijp in Aarle-Rixtel. Het evenement groeit ieder jaar en is populair onder alle lagen van de bevolking. Het trekt zowel lokaal als regionaal vele bezoekers. De klacht van de buurtbewoner was bij de vereniging bekend. “We zijn hier als club ook serieus mee omgegaan”, vertelt Van Asten. “We zijn zelfs met de burgemeester om tafel gegaan om tot een oplossing te komen. Maar al snel bleek dat de buurtbewoner niet tot een oplossing wilde komen. Het proces heeft maanden geduurd en we betreuren het dan ook enorm dat we nu pas via deze weg aan de inwoners moeten laten weten dat dit evenement geen doorgang vindt.” Carbid Club Laarbeek stelt zelf dat ze vele oplossingen aangedragen hebben. “Maar uiteindelijk is de windrichting niet te koop. Dit is volledig bepalend voor het verplaatsen van de knallen”, legt Van Asten uit.

Vergunningaanvraag
Toen er geen oplossing acceptabel bleek te zijn, schakelde de gemeente Laarbeek een extern persoon in. “Dit zette de deur voor ons weer op een kier”, vertelt de voorzitter. “Het resulteerde zelfs tot het verkrijgen van een vergunning. Alleen voldeed deze niet aan de wensen die wij als club hadden. Door de tijdsdruk – in verband met feest- en sluitingsdagen van de gemeente – heeft onze club daarom besloten het evenement af te lassen.

Toekomst
Carbid Club Laarbeek is ontzettend teleurgesteld over hetgeen zich nu voorgevallen heeft. Toch kijkt de vereniging positief naar de toekomst. Van Asten: “We gaan het nieuwe jaar in met het afstemmen van een goed plan voor 2015, zodat we volgend jaar weer knallend het jaar af kunnen sluiten. Carbid Club Laarbeek staat ervoor dat als je iets doet, het goed doet en anders niet. Ofwel: het moet knallend zijn. Wij zijn niet tevreden met één ‘poefje’. Laten we afsluiten met een goed voornemen en aansluiten bij de woorden van koning Willem Alexander: ‘Nederlanders moeten toleranter worden naar elkaar!’ En vanuit onze carbidclub wensen we hierbij dan toch iedereen een hele fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2015 toe!”