Stuurgroep Leonarduskerk volop bezig met herbestemming

NULL

Stuurgroep Leonarduskerk volop bezig met herbestemming


Beek en Donk – Wat komt er in de Leonarduskerk? Het is een vraag die al ruim 2 jaar lang rijst. Om hier antwoord op te krijgen, is destijds een stuurgroep opgericht: Initiatief Stuurgroep Herbestemming Leonarduskerk. Deze commissie is nog steeds druk bezig met hun zoektocht naar een reële herbestemming, die op termijn geëxploiteerd kan worden.

Lastig
Volgens de stuurgroep zijn er ideeën genoeg. Toch lijkt het lastig om iets te concretiseren. “Daar zitten een aantal haken en ogen aan”, legt Joep van Dijk uit. Wies Rooijakkers vervolgt: “Vooral het financiële plaatje. Dat is de grootste beperking. De kerk is van buiten helemaal gerenoveerd, daar hoeft de komende 20 tot 30 jaar niets meer aan te gebeuren. Maar het bijhouden van zo’n gebouw kost ontzettend veel geld, denk alleen al aan gas, water en licht. Naast het financiële plaatje is het zo dat het bisdom uiteindelijk de baas is van het gebouw en beslist wat er wel of niet in mag en kan komen.”

De doelstelling voor de stuurgroep is duidelijk. Antoon Nooijen legt uit: “Wij bekijken hoe we de kerk open kunnen houden en hoe we gebruik kunnen blijven maken van dit mooie, beeldbepalende gebouw. Dat is uiteindelijk het streven.”

Geen supermarkt
Niet alle doeleinden zijn geschikt voor de kerk. “We weten dat het een passende herbestemming moet krijgen”, vertelt Antoon. Hij bedoelt hiermee dat er bijvoorbeeld geen supermarkt of discotheek in geëxploiteerd mag worden. “Er zijn nog genoeg mogelijkheden over, van zorghotel tot een bedrijvenverzamelgebouw, restaurantje of een multifunctioneel centrum. Maar ook voor dit laatste moeten we weer uitkijken, want we willen niet concurrerend te werk gaan ten opzichte van de andere multifunctionele locaties en daarnaast is het voorzieningenniveau in Beek en Donk al ontzettend hoog.”

Regionaal probleem
Maar niet alleen de Donkse kerk is een probleem. “Overal in de regio sluiten kerken. Wij zijn niet de enige die met dit probleem kampt”, aldus de drie heren namens de stuurgroep. “Ook in Laarbeek krijgen we op korte termijn te maken met kerkgebouwen die – afgezien van de Leonarduskerk – gaan sluiten. Vrijdag vindt er vanuit Peelnetwerk een seminar plaats met als thema het ‘herbestemmen van kerkgebouwen’. De organisatie hiervan is onder andere in handen van de Vereniging Kleine Kernen Noord Brabant, Peelnetwerk, Provinciale Werkgroep Vrijkomende Kerkgebouwen. Ook de Beek en Donkse stuurgroep is bij de organisatie betrokken. “Wij blijven ons als stuurgroep wel focussen op de Leonarduskerk”, vult Antoon aan. “Maar door het toenemende probleem van leegstaande kerken vrijdag te bespreken binnen het peelnetwerk hopen we ideeën en informatie op te doen over het herbestemmen van dit monumentale Donkse pand.”

Activiteiten
Dat het geen makkelijke klus is om een herbestemming te vinden voor de Leonarduskerk, mag duidelijk zijn uit bovenstaande alinea’s. “Maar het is werkelijk waar een prachtig gebouw, waar ontzettend goede invullingen aan gegeven kunnen worden”, vertelt Wies. Joep vult aan: “Als we groen licht krijgen van het parochiebestuur gaan we activiteiten organiseren, zodat mensen weer in dit liturgische gebouw komen en kunnen ervaren hoe mooi het is en wat je er allemaal in kunt.”