Afbeelding

Donckse Wij-ing Leonardus kapel

NULL

Donckse Wij-ing Leonardus kapel


Beek en Donk - Rondom de Leonardus kapel in Beek en Donk vindt op zondag 31 mei een gebedsdienst plaats. Deze kapel bevindt zich op de hoek van de Kapelstraat - Lage Heesweg, langs de Goorloop, en de gebedsdienst wordt gehouden in de openlucht.


In de jaren 1700 werd dit gedaan bij de voorgaande Leonardus kapel en wel op 28 juli (de dag van de 'Donckse Wij-ing').’Wij-ing’ slaat op de wijding van een kerk of kapel die in de Rooms Katholieke traditie een belangrijke gebeurtenis is. Door zalving met heilige olie (chrisma) wordt een gebouw aan God toegewijd en voor de eredienst bestemd. Vele generaties was de jaarlijkse herdenking van de wijding van de Middeleeuwse Leonarduskapel een groot feest voor de bewoners van de Donck. De oude Leonarduskapel verdween, maar is thans herbouwd. Nu is de tijd aangebroken het feest van de ‘Donckse Wij-ing’ in ere te herstellen. Het gilde St. Leonardus wil de verering van Sint Leonardus, een van de grote Europese heiligen, weer nieuw leven inblazen.

Met medewerking van Zanggroep Zingiz. Mogelijkheid voor een misintentie €10,00. Mail naar Info@gildesintleonardus.nl of bel met het secretariaat, tel. 0492-463005. Wilt u verzekerd zijn van een zitplaats, breng dan zelf een tuinstoel of klapstoel mee. De Gildebroeders van het gilde St. Leonardus Beek en Donk hoopt u op de Donckse Wij-ing te mogen ontvangen.

Bij slecht weer wordt u geïnformeerd door Radio Kontakt. Het gilde nodigt u van harte uit dit feest van de Donckse Wij-ing met hen te vieren. Kijk voor meer informatie op www.gildesintleonardus.nl.

Foto: Archieffoto van de Donckse Wij-ing in 2014 (Foto: Marcel van de Kerkhof)