Afbeelding

Slootje prutten en vrolijke kikkergeluiden bij IVN Laarbeek

NULL

Slootje prutten en vrolijke kikkergeluiden bij IVN Laarbeek


Aarle-Rixtel – De zon schijnt net zo uitbundig als de kikkers kwaken op de klanken van gipsy muziek; het is op en top genieten tijdens de open dag van IVN Laarbeek op het IVN-terrein aan de Beekseweg in Aarle-Rixtel afgelopen zondag.

Kikkerconcert
Wanneer er een activiteit plaatsvindt in de periode dat de kikkers kwaken, spreek je van een zogenaamd ‘kikkerconcert’. Bij het juiste weer laten veel groene kikkers dan van zich horen. Al deze ingrediënten waren afgelopen zondag aanwezig en maakten de open dag van IVN Laarbeek tot een heel bijzondere plek om te vertoeven.

Al bij aankomst op het voorterrein wordt de aandacht getrokken door een verscheidenheid aan kraampjes op de creatieve- en natuurmarkt. Zo kun je onder andere nestkastjes timmeren en worden er diverse zelfgemaakte artikelen verkocht. Je voelt je direct thuis door de gastvrijheid die de standhouders en de diverse vrijwilligers die rondlopen - herkenbaar aan het IVN-logo op de jas - uitstralen.

Middenin de Laarbeekse natuur
In het IVN-gebouw ‘De Bimd’ waan je je vervolgens middenin de (Laarbeekse) natuur. In het gebouw is een foto-expositie te zien van foto’s gemaakt door de IVN Natuurfotowerkgroep ‘Kiek Nou’. Navraag leert dat deze fotowerkgroep bestaat uit zo’n twintig leden die maandelijks bij elkaar komen en (natuur)foto’s met elkaar uitwisselen en bespreken. Aan de expositie is een leuke activiteit gekoppeld: bij binnenkomst krijg je een formulier waarop je de drie naar jouw idee mooiste foto’s kunt vermelden. De meest gekozen foto wordt verloot onder alle deelnemers.

In het ‘hart’ van ‘de Bimd’
Vanuit het IVN-gebouw kom je in het ‘hart’ van ‘de Bimd’; bij de poel alwaar de kikkermuzikantjes luid en duidelijk van zich laten horen. Op de achtergrond speelt het sextet Gypsy Mood, zij vangen de middag muzikaal aan.

De loopbrug en de steigers bij de poel zijn dichtbevolkt met kleine vissertjes (en hun papa’s en mama’s) die, liefst met blote voetjes in het water, met schepnet en emmer in de weer zijn om te kijken wat voor spannends er uit de poel op te scheppen valt. Rondom de poel staan diverse kraampjes opgesteld waar je informatie kunt inwinnen over de diverse werkgroepen binnen IVN Laarbeek.

Te leuk
Eén van die kraampjes is die van de jeugdgroep van het IVN. Daar kunnen de emmers en schepnetjes worden afgehaald en daar kunnen de kleine vissertjes hun ‘vondsten’ in een grote bak met water gooien om vervolgens samen met een IVN-medewerker te kijken wat ze precies hebben gevangen en of er iets bijzonders tussen zit. Dat er bijzondere zaken te vinden zijn in de poel blijkt; in een aparte waterbak is een zogenaamde ‘alpenwatersalamander’ te zien. Deze zeldzaamheid is afgelopen week opgevist uit de poel. Casper de Groot uit Aarle-Rixtel, jeugdbegeleider bij IVN Laarbeek, vertelt: “Ik ben zelf door het bezoeken van zo’n markt in aanraking gekomen met het IVN. Ik was als klein kind gelijk verkocht. Ik ben gedurende de hele basisschoolperiode lid geweest van de jeugdgroep van het IVN en toen ik naar de middelbare school ging, moest ik eigenlijk stoppen. Maar ik vond het gewoon té leuk en daarom ben ik toen jeugdbegeleider geworden. Zo blijf ik toch nauw betrokken.”

In een ander kraampje vertelt Antoon Verhoeven van de IVN Vogelwerkgroep ‘De Ortolaan’ enthousiast waar de vogelwerkgroep zich zoal mee bezighoudt. “De vogelwerkgroep bestaat al dertig jaar. Ik ben zelf betrokken geweest bij de oprichting. De groep telt momenteel zo’n twintig leden. Onze belangrijkste activiteiten richten zich op drie speerpunten: het beschermen van bedreigde vogelsoorten, vogelonderzoek en inventarisatiewerkzaamheden en educatie en voorlichting. Bescherming van bedreigde vogels doen we bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkasten. Bij educatie en voorlichting kun je denken aan de aanleg van het Vogelnatuurpad in de ‘groene long’ in Beek en Donk. Een aanrader!” Een folder van het Vogelnatuurpad gaat de tas in …

En nog zoveel meer …
Het terras zit goed vol. Bezoekers genieten van het muzikale samenspel tussen de kikkers en de gipsy band, van de theeproeverij (gratis munttheeproeverij), gaan met een IVN-gids op pad om het IVN-terrein te verkennen, bezoeken de in het voorjaar gerealiseerde insectenmuur of wagen zich op het blotevoetenpad dat is aangelegd in de IVN tuin.

Kortom: een keur aan activiteiten en ontzettend genieten voor jong én oud in de wonderschone natuur van Laarbeek!


Foto: Samen slootje prutten