Afbeelding

After-Kwizut-pret voor Keniaanse kinderen

NULL

Organisatie Kwizut bereidt zich voor op spectaculaire lustrumeditie


After-Kwizut-pret voor Keniaanse kinderen


Beek en Donk – Blije kindergezichtjes in Kenia met ‘loomelastiekjes’ en ‘loomarmbandjes’ en moeders met unieke, vertederende babyjurkjes. Het zijn de restanten van Kwizut 2014. In samenwerking met de KPJ besloot Kwizut om de bijna 150 ‘loombandjes’, jurkjes en overgebleven elastiekjes aan het goede doel te schenken: de Amara Foundation, een organisatie die hulp biedt aan ouderloze en gehandicapte kinderen.
Kenia

Eén van de opdrachten vorig jaar was om vanuit de Knippie - een tijdschrift met zelfmaakmode voor kinderen - een babyjurkje te maken. “We kregen de meest bijzondere inzendingen binnen”, vertelt voorzitter Ties van Oorsouw. Kwizut werkte afgelopen jaar samen met de KPJ. Contactpersoon hiervan, Vera Minten, heeft een nichtje in Kenia, die zich inzet voor de Amara Foundation. “In overleg met haar is besloten om de jurkjes allemaal richting Kenia te sturen, zodat we de mensen daar er blij mee kunnen maken”, vertelt Ties.

“We hebben weer een heleboel leuke, verrassende opdrachten in petto voor de deelnemers”


Maar het bleef niet alleen bij de jurkjes. Tijdens de geheime opdracht moest er ‘geloomd’ worden. Dit is het aan elkaar knopen van elastiekjes, waardoor je bijvoorbeeld een armband kan maken. Ties: “We besloten om ook al deze ‘loombandjes’ en alle overgebleven elastiekjes op te sturen naar Kenia.” Dat de kinderen en moeders daar blij zijn met de spullen, blijkt wel uit de reactie die vanuit Vera’s nicht bij Kwizut binnenkwam: “We hebben de ‘loommaterialen’ uitgedeeld in het St. Clare Childrenshome. Een Nederlandse vrijwilligster heeft bijna alle kinderen, van groot tot klein, leren ‘loomen’! De kinderen waren heel enthousiast. De babyjurkjes hebben we geschonken aan de moeders van de gehandicapte kinderen waar wij therapie voor betalen. Sommige moeders verkopen de jurkjes (als bron van inkomsten), andere moeders gebruiken de jurkjes voor hun dochtertje.”

Lustrumeditie
Dit jaar vindt de razendpopulaire dorpsquiz alweer voor de vijfde keer plaats. “We hebben weer een heleboel leuke, verrassende opdrachten in petto voor de deelnemers”, vertelt Ties enthousiast. “Zo kun je een zeer spectaculaire start verwachten, een andere invulling van ‘D’n Hort op’ en veel andere ludieke opdrachten.” Heel veel meer wil de medeorganisator er (nog) niet over loslaten.

Vorig jaar deden maar liefst 3500 mensen mee aan Kwizut. “En daar zitten de hulplijnen die mensen inschakelen nog niet eens bij. Of we dit jaar weer zoveel mensen verwachten? Dat is lastig in te schatten. Wat we wel weten is dat het nog steeds ontzettend populair is. Kwizut heeft een goede naam. In de afgelopen vijf jaar hebben we van maar liefst 29 dorpen de vraag gekregen hoe zij zo’n zelfde soort quiz kunnen organiseren. We helpen andere organisaties graag, maar op een gegeven moment moesten we toch stoppen om met elke initiatiefnemer in gesprek te gaan, omdat het de spuigaten uitliep.”

50dB-ruimte
Kwizut is niet alleen populair om haar quizavond, ook de feestavond wordt jaarlijks door vele mensen bezocht. “Ik kan alvast verklappen dat er dit jaar een andere band komt”, vertelt Ties. “Dit wordt echt een knaller. Het is een band die landelijk snel stijgt qua populariteit. We zullen hier veel mensen blij mee maken, verwacht ik.” Nieuw dit jaar is de 50dB-ruimte tijdens de feestavond. “Wij begrepen van bezoekers dat sommigen het geluid te hard vinden staan en liever wat meer willen kletsen. In de kantine komt daarom een 50dB-ruimte. Hier wordt een heel goede playlist afgespeeld, die als achtergrondmuziek fungeert.”

Geheim
Hoe kan het dat Kwizut na vijf jaar nog steeds zo populair is? “Ik denk dat dat een combinatie is van ingrediënten”, legt Ties uit. “De quiz is professioneel opgezet, blijft ieder jaar verrassend, de feestavond is uniek en mensen hebben het gevoel van ‘ik mag dit niet missen’. Het is een echt dorpsevenement, dat voor sociale cohesie zorgt. Hopelijk zet zich dit de komende jaren nog steeds zo voort!”

Inschrijven
Van kermiszaterdag op kermiszondag (12 op 13 september) gaan de inschrijvingen weer open. Elk team dat zich tussen 00.00 en 00.15 uur ’s nachts aanmeldt, krijgt van de organisatie een tip. Inschrijfgeld bedraagt dit jaar €15,00 per team. Meer informatie: www.kwizut.nl.

Foto: Een van de zelfgemaakte babyjurkjes uit de editie van Kwizut 2014