Havo 5 leerling maakt innovatieve fietstocht door Laarbeek

Onderwijs

Havo 5 leerling maakt innovatieve fietstocht door Laarbeek

 “Geschiedenis is heel dichtbij en niet suf”

Lieshout - De 17-jarige Tessa van Kemenade uit Lieshout zit in havo 5 van het Commanderij College in Gemert. Voor haar profielwerkstuk koos ze voor het vak geschiedenis en maakte ze een innovatieve fietstocht door Laarbeek.


Lumineuze inval
Tessa vertelt: “In het laatste jaar van de havo kies je voor je profielwerkstuk een bepaald vak en dan zoek je een onderwerp. De keuze voor geschiedenis was snel gemaakt, maar toen moest het onderwerp nog.” Onderweg naar school kreeg Tessa een lumineuze inval: “Ik fietste langs de ‘Poort van Binderen’ in Lieshout en vervolgens langs het ‘Hagelkruis’ in Aarle-Rixtel. Opeens besefte ik me dat ik hier helemaal niets vanaf wist, terwijl het zo dichtbij is. Dat zal voor meer mensen zo zijn. Op dat moment had ik mijn onderwerp voor geschiedenis gevonden!”

Innovatieve fietstocht
Tessa heeft in totaal 19 historische gebouwen en monumenten in Laarbeek ‘onder de loep’ genomen voor haar innovatieve fietstocht. Vanaf 8 februari vind je op deze plekken een zogenaamde QR-code. Als je de code scant met je smartphone of i-pad, kun je veel informatie lezen die Tessa verzameld heeft. “Mensen kunnen zelf kiezen waar ze willen starten en hoe ver ze willen fietsen. Ze hoeven er alleen maar heen te gaan.”

Bij zes onderdelen van de fietstocht wordt de informatie afgesloten met een aantal quizvragen. Je persoonlijke score kan gedeeld worden op Facebook. Tessa: ”Ik wil jongeren op een leuke manier in contact brengen met geschiedenis. En via je smartphone is het niet suf of zo. Ik weet nu dat Molen ‘De Vogelenzang’ in Lieshout zelfs door Vincent van Gogh geschilderd is. De informatie kun je opslaan op je telefoon en later teruglezen: zo is geschiedenis dichtbij en leuk!”

Leuk voor de VVV
Samen met vriendin Josta heeft Tessa de fietstocht inmiddels uitgetest. “Josta vond het heel leerzaam en leuk om te doen. Ook de quiz viel in de smaak.” Tessa hoopt met haar route veel Laarbekenaren, en niet alleen jongeren, op de fiets te krijgen. “De toekomstige VVV kan altijd contact met me opnemen”, vervolgt Tessa, “maar het copyright ligt wel bij mij”, lacht ze vol trots. Haar plan is om na de havo de lerarenopleiding Nederlands te gaan doen. Ervaring met kennisoverdracht heeft ze dan al.

Meer informatie is te vinden op: www.wijwillenmeergs.nl/iml.htm.