Afbeelding

Een 'zondagskind' neemt afscheid van 't Otterke

Onderwijs

Een 'zondagskind' neemt afscheid van 't Otterke 


Beek en Donk - Frans van den Biggelaar neemt afscheid van het onderwijzer zijn op Daltonbasisschool ’t Otterke. Hij werkte 37 jaar op deze school.

Nog altijd erg jeugdig en met een heldere stem vertelt Frans over zijn leven als onderwijzer op de toen nieuwe basisschool, die langzaam bij de al bestaande kleuterschool groeide. Er werd op een experimentele manier lesgegeven. “Vanuit de regering hebben we voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën ook extra geld ontvangen en we hebben zelfs op de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) gestaan om onze school te presenteren”, vertelt Frans. De leerlingen kwamen natuurlijk uit de nieuwe wijk, die rondom de school aan het ontstaan was. De eerste directeur van de basisschool was Ad Kuijlaars. “Het was een interessante tijd, waarin gezocht werd naar allerlei manieren om kinderen op een andere manier te laten leren”, vertelt Frans

Fabriek
Frans heeft van “voor dat ik 16 werd” in de fabriek gewerkt. Hij noemt achtereenvolgens allerlei namen van fabrieken in de buurt als Van Thiel en Bavaria, waar hij werkte. Op 20-jarige leeftijd bedacht hij dat dit toch niet zijn toekomst was. Frans begon met de avondschoolopleiding, die resulteerde in een volledig bevoegde onderwijzer, zodat Frans op 28-jarige leeftijd het onderwijswereldje instapte. Tijdens zijn studie ontmoette hij Ad Kuijlaars op de Paulusschool in Helmond. Dat beviel hem zo goed, dat hij Ad heeft gevolgd toen die de nieuwe directeur werd van ’t Otterke.

Dalton
Frans heeft altijd aan kinderen van basisschoolleeftijd lesgegeven. Op de vraag of er verschillen zijn aan te geven met vroeger antwoordt Frans: “Kinderen blijven kinderen, meiden blijven clubjes maken en jongens blijven stoeien. Wat blijft is, dat kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn, anders gaan er zaken mislopen.” Frans heeft veel functies bekleed op school, zoals die van ICT-ambassadeur en adjunct-directeur. Op een gegeven moment kwam vanuit de onderwijsbegeleidingsdienst het idee om de school wat meer te profileren binnen het Beek en Donkse onderwijs. “Die man vertelde, dat wij eigenlijk op een aparte manier werkten, die leek op het Daltononderwijs. Als Daltonschool ’t Otterke trekken we op dit moment een groot aantal kinderen aan.” Frans praat nog steeds bevlogen over het onderwijs en vindt het leuk om voor de klas te staan. “Gelukkig ben ik nooit ziek geweest of andere ‘trubble’ ondervonden en ik voel me dan ook een echt ‘zondagskind’”, vertelt een enthousiaste Frans.

Afscheid
Op dit moment werkt hij nog drie dagen in de week. Hij is vol lof over het laatste jaar op ’t Otterke, waarbij hij alle medewerking ondervond om naar zijn afscheid toe te werken. Dan gaat Frans zich wat meer richten op zijn hobby’s fotografie, muziek en vooral veel klussen thuis. Maar ook nu kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Zo af en toe zal hij nog als vrijwilliger op school aanwezig zijn om zaken over te dragen of als gastdocent toch nog af en toe voor de klas te staan. Gisteren - woensdag 25 juni - namen de kinderen afscheid van Frans.