Afbeelding

Laarbeekse scholen brachten bezoek aan Molen 'de Leest'

Onderwijs

Laarbeekse scholen brachten bezoek aan Molen 'de Leest'


Laarbeek - In de afgelopen 4 maanden hebben alle groepen 6 van de Laarbeekse scholen Molen ‘de Leest’ in Lieshout bezocht. Er zijn 11 klassen met in totaal 300 kinderen en zo’n 50 begeleiders te gast geweest bij de molen.


Eind vorig jaar hebben de molenaars van de Leest het initiatief genomen om alle Laarbeekse scholen te vragen om de molen en het molenaarswerk in de lessen in te passen. Met de leerkrachten van groep 6 is het lespakket ‘Zo gaat de molen!’ van de stichting Erfgoed Brabant besproken. Dit lespakket sluit precies aan bij de leerdoelstellingen van groep 6 en gaat in op de historie van de molens, de soorten molens, de soorten energie, de techniek, etc. Alle leerkrachten waren enthousiast over deze mogelijkheid en hebben het lespakket besteld en ingepast in de lessen. Vervolgens is er een planning gemaakt voor het bezoek aan de molen in het afgelopen voorjaar.

Voordat de klassen bij de molen komen hebben ze op school een aantal onderdelen van het lespakket behandeld. Er wordt gestart met een verhaal dat in 1870 is gesitueerd, zodat het verschil met hoe toen gedacht en gedaan werd tegenover nu, duidelijk wordt. Vervolgens werken de kinderen individueel of in groepen aan een achttal themakaarten waarbij diverse vakken aan bod komen. Dat alles natuurlijk in verband gebracht met molens, zodat de kinderen daar op een leuke wijze kennis over opdoen.

Daarna was het tijd voor een bezoek aan de molen. Bij elk bezoek zijn de klassen door de molenaars en leden van de molenwerkgroep van heemkundekring ’t Hof van Liessent begeleid. De klassen werden opgedeeld in kleinere groepen, die om de beurt aan een activiteit deelnamen. Een tweetal activiteiten waren inhoudelijk: de rondleiding door de molen en aan de hand van een fotokaart diverse onderdelen van de molen opzoeken. De derde activiteit bestond uit een tweetal spelletjes. Met een lepel zoveel mogelijk graan over een parcours naar een pot brengen en natuurlijk zaklopen. Indien mogelijk, heeft de groep die rondgeleid werd, de kap van de molen laten kruien, om zo de wieken goed op de wind te zetten. op de foto zijn dat kinderen van De Muldershof uit Beek en Donk. Dan draaien ze toch mooi een gewicht van zo’n 18 ton rond!

Niet alle groepen hebben het geluk gehad dat er voldoende wind was om de wieken te laten draaien, maar dat kun je nu eenmaal niet sturen. Ook hebben een aantal groepen niet alles kunnen zien vanwege het onderhoud dat veel langer duurde dan gepland. Maar na elk bezoek was iedereen toch erg enthousiast, zowel kinderen, leerkrachten en begeleiders hebben dat meermaals gezegd of laten weten in een mailtje met de tekst: “tot volgend jaar”.

Daarmee hebben de molenaars en de werkgroep hun doelstelling bereikt. Op een leuke en gestructureerde manier over de molen en het molenaarswerk vertellen aan de kinderen, tot volgend jaar!

Foto: Kinderen van de Muldershof zijn druk in de weer bij de molen