Logo mooilaarbeek.nl
Wilma (l) en Maria (r) namen na vele jaren deze week afscheid van De Raagten   | Fotonummer: e60758
Wilma (l) en Maria (r) namen na vele jaren deze week afscheid van De Raagten (Foto: Johan Maas )

Juf Maria en juf Wilma stralende aanwezigen op afscheidsfeest

  Onderwijs

Beek en Donk – Basisschool De Raagten nam al trommelend afscheid van juffen Maria Hermsen en Wilma van Kollenburg. De juffen wilden liever een leuke dag voor de kinderen dan zelf in de belangstelling staan. Masjha en Jan Snijder van Drum4Fun maakten er met de leerlingen een ritmische dag van met als afsluiting een voorstelling in de gymzaal naast de Raagten.

Ervaringsdeskundigen aan het woord
"Vraag de kinderen maar wat ze van ons vinden", gaven Maria en Wilma al voor de afscheidsviering aan. Directrice Geja Raaijmakers heeft daarom ervaringsdeskundigen opgetrommeld die allemaal bij beide juffen in de klas zaten. Wat ga je doen met zoveel vrije tijd? "Naar het strand? Terrasje pikken? Of misschien iets met natuur?", ideeën genoeg bij de kinderen. "Waarschijnlijk gaat juf Maria knutselen en juf Wilma veel cryptogrammen oplossen, want daar is ze heel goed in." "Juf Maria is altijd heel lief", vertelt Madelief, "en ze maakt altijd heel leuke grapjes. Ze kan ook echt niet stilzitten." Juf Wilma speelt gitaar en haar klas staat altijd open voor kinderen die even met haar willen kletsen. "We noemen haar weleens ons pedagogisch oplaadpunt", lacht Geja. "Even met juf Wilma kletsen en je kunt er weer even tegen." Nog helemaal vol van de leuke dag die de twee juffen als afscheid gaven vertellen de kinderen over de workshops en voorstelling. "We kwamen in de gymzaal en daar lagen allemaal instrumenten", vertelt Eline. "Een mevrouw deed het aan ons voor en wij mochten het allemaal naspelen." Parima haalde uit een verkleedkoffer verschillende brillen en kleding. Want naast veel verschillende instrumenten was ook aan de aankleding gedacht.

Allemaal vreemde instrumenten
"Ik had eerst een trommel", zegt Sarah. "en daarna, o wat was dat voor een ding? Een instrument met stokjes." Een Djembé, Doundoun, Ballofoon, Sabar, Boegaraboe of Krin, allemaal instrumenten die je niet dagelijks bespeelt maar waar een lekker ritme mee te maken valt. Van groep 1 tot en met 8 hadden de kinderen hun eigen inbreng in de voorstelling. Masjha had de leiding in het verhaal, waarin elk kind zijn eigen rol vervulde. Even leek er een 'strijd' te ontstaan tussen de jongens en de meisjes, maar uiteindelijk vloeiden de ritmes samen. "Muziek maken is geen wedstrijd", lacht Masjha. "Muziek maken is samenwerken." Juffen Wilma en Maria zetten samen met de jongens uit groep 5 en 6 de ouders nog aan het bewegen. In een harmonische kakafonie komt de voorstelling tot een climax. Jarige Liam weet het wel; "Dit was de leukste verjaardag op school ooit, dank je wel juffen."

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Johan Maas

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>