Afbeelding
Foto:

Kinderboekenweek 2020: Bernadetteschool even terug in de tijd

Onderwijs

Mariahout - Terug in de tijd op de Bernadetteschool. Het is woensdagochtend 30 september 1920. Jawel, dat leest u goed. Ze keren 100 jaar terug in de tijd en kijken zo het klaslokaal in van die tijd. Zes lieve 'keendjes' komen gedwee en twee aan twee het schoolgebouw binnen. Het houten geklak komt van de klompjes die de kinderen dragen.

De juf opent de dag met het slaan van een kruisje, de kinderen staand naast hun bankjes. Keurig zittend dreunen ze braaf de tafel van twee op, waarna ze leren dat God alles ziet, ook als ze stout zijn. Het is dan niet meer dan logisch dat ze de opdracht die volgt heel keurig vervullen. Van een hele nette 2, maken ze in de tekenles een mooie gans. En dat met een kroontjespen. De inktlap, thuis gemaakt door mama, doet dienst om het overtollige inkt te verwijderen. Nadat het avondgebedje tijdens de les taal is geleerd, zit de dag erop. Er wordt nog een liedje gezongen en de kindertjes verlaten het gebouw twee aan twee.

‘En toen …’ het thema van de Kinderboekenweek dit schooljaar. De Bernadetteschool heeft een vleugje schoolgeschiedenis meegekregen tijdens de opening. Mede dankzij de hulp van het Boerenbondsmuseum te Gemert, alwaar een bezoek in deze Kinderboekenweek zeker een aanrader is.

De Bernadetteschool duikt in ieder geval de kasten in, blaast het stof van verschillende oude spullen en gaat op zoek naar de boekpareltjes die gaan over onze historie!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding