Ellen Brouwers
Ellen Brouwers Foto: Mark Barten

Het Klokhuis: ‘Kinderen helpen met het leren leren’

Onderwijs advertorial

Beek en Donk - Openbare basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk is een school waar ieder kind welkom is. De kinderen worden er gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen in wie ze zijn. Het Klokhuis werkt bewust met heterogene groepen, jongere en oudere kinderen bij elkaar, zodat ze van elkaar kunnen leren.

Ellen Brouwers is leerkracht op Het Klokhuis en houdt zich daar specifiek bezig met executieve functies. Een moeilijk woord, wat houden executieve functies precies in?
“Executieve functies zijn processen in je hersenen die je gedrag en het leren aansturen. Je ziet ze niet, maar sturen dus wel je gedrag aan en gedrag zie je wel. Ik merkte dat we als school niet alleen moeten investeren in leerspecifieke hulpvragen leren van kinderen. Er zijn ook kinderen die hulp nodig hebben bij het leren leren. Dan heb je het bijvoorbeeld over je aandacht bij een taak kunnen houden of een instructie kunnen onthouden en uit kunnen voeren etc. Deze begeleiding moet een geïntegreerd onderdeel worden van het lesprogramma op Het Klokhuis.”

Er hangt in elke klas in Het Klokhuis een poster van een auto. Onderdelen van de auto staan voor voorbeelden van de executieve functies. Leg dat eens uit.
“Als kind stuur je je eigen auto. De rem staat bijvoorbeeld voor zelfbeheersing. ‘Denk ik eerst voordat ik iets doe? Is dat slim?’ En zo staat het stuur voor flexibiliteit. ‘Kan ik, ook bij een obstakel, andere manieren verzinnen om mijn doel te bereiken?’ En zo staan er elf executieve functies op uitgelegd die de kinderen kunnen helpen. Zowel op school, maar ook in hun verdere leven.”

Vraagt dit ook iets extra’s van de leerkrachten?
“De leerkrachten zijn heel enthousiast. Door hen mee te nemen in dit hele proces is er meer begrip voor de ontwikkeling van deze functies en ontstaat er een positief gesprek kijkende naar behoeftes van de kinderen. Het project is dit schooljaar kunnen draaien door een bijdrage vanuit het LerarenOntwikkelFonds. Volgend schooljaar investeert Het Klokhuis hier zelf in. Ik wil dan met deze aanpak bereiken dat leerkrachten met mijn begeleiding en met de juiste focus kinderen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun executieve functies. Hierdoor kan het kind zichzelf (een leven lang) verder ontwikkelen.”

OBS Het Klokhuis
Wijnkelderweg 3a, Beek en Donk
0492-465527
www.obshetklokhuis.nl