Afbeelding
Foto: Remco Spierings

‘Kom op de fiets-dag’ groot succes in Aarle-Rixtel

Onderwijs

Aarle-Rixtel - De hele maand mei is het ‘mei autovrij’ op de Laarbeekse scholen. Bewustwording voor kinderen én ouders om niet met de auto maar te voet, met de fiets of step naar school te komen. Het is gezonder, en bovendien zorgt het voor een veiligere schoolomgeving. In Aarle-Rixtel organiseerden de scholen het Breinplein, de Driehoek en kinderopvang Klimop (die allen in hetzelfde gebouw zitten) woensdagochtend ook nog een een speciale dag: ‘Kom op de fietsdag’. Het werd een groot succes.

De rode loper was uitgerold, ballonnen hingen er volop. Alles was woensdagochtend in gereedheid om er een groot feest van te maken. Natuurlijk met een achterliggende gedachte. Bij het scholencomplex is de veiligheid al langer een onderwerp van discussie. Zo’n 450 kinderen gaan er elke dag heen en moeten er ook weer opgehaald worden. Omdat veel van hen ook met de auto’s gebracht worden, en er niet altijd voldoende parkeerplekken zijn, kan dit voor onveilige situaties leiden. “Het is een probleem van ons allemaal. Het gaat zeker om bewustwording en gedragsverandering bij ouders, maar een goede infrastructuur rondom de scholen helpt ook”, vertelde Joreen Smits onlangs namens de werkgroep die de veiligheid in het schoolgebied moet verhogen. “Samen moeten we gaan bekijken wat er mogelijk is om te zorgen voor een veilige omgeving. Kom je bijvoorbeeld met de auto, zet hem op een veilige plek en loop desnoods een klein stukje met je kind naar de school.” 

Maar het liefst ziet men dus dat zoveel mogelijk mensen hun kinderen te voet of met de fiets brengen. Vandaar dat tijdens ‘mei autovrij’ ook nog eens de ‘kom op de fiets-dag’ werd georganiseerd. Aan het aantal fietsen te zien die deze ochtend staan geparkeerd bij de scholen een groot succes. Natuurlijk werkt het mooie weer een handje mee, maar duidelijk is te zien dat kinderen en hun ouders bewust bezig zijn om de auto (vaker) te laten staan. Het is immers net zo makkelijk om in de meeste gevallen de fiets te pakken. Hoewel het natuurlijk niet verboden is om de auto te pakken, benadrukt de werkgroep. Het gaat vooral om de bewustwording dat het creëeren van een veiligere schoolomgeving bij het Breinplein begint bij een ieder zelf. Later deze maand zullen nog verschillende initiatieven uitgerold worden bij de scholen en de kinderopvang.

Afbeelding
Afbeelding
!