Geert-Jan van Rixtel geeft leerlingen uitleg over het werk bij Vereijken.
Geert-Jan van Rixtel geeft leerlingen uitleg over het werk bij Vereijken. Foto:

Leerlingen geven hun ogen goed de kost bij Laarbeeks bedrijfsleven

Onderwijs

Laarbeek - 135 eerstejaars leerlingen van Commanderij College de Laarbeecke kregen dinsdagmorgen een bijzonder kijkje in de keuken bij diverse Laarbeekse bedrijven. Onder de noemer: ‘Groet en Ontmoet’ namen de leerlingen een kijkje achter de schermen.

Bij binnenkomst bij Vereijken Kwekerijen in Beek en Donk staat Geert-Jan van Rixtel de tien leerlingen en hun docent al op te wachten. Want zomaar binnen stappen bij de tomatenkwekerij in Beek en Donk, dat gaat niet. Via twee grote rollen worden de onderkanten van de schoenen ontsmet en ook de handen worden nog eens ontsmet. “We hadden het coronavirus in Nederland, maar hier hebben we ook last van het tomatenvirus, vandaar dat dit nodig is”, vertelt Geert-Jan, waarna de vestigingsmanager de groep voorgaat in de kwekerij.

Vereijken Kwekerijen is een van de bedrijven die deze ochtend leerlingen van het Commanderij College ontvangen. Ook Kusters Goumans, Sneijersplant, Stichting GOO + Zorgboog, Van Uden-Bekx Transport, Leenders RVS, Brabantse Kluis, gemeente Laarbeek, Create, melkveebedrijf Van de Ven-Vogels en Hoffmann Group openen de deuren. Bedrijven die verschillende sectoren in het werkveld vertegenwoordigen, waardoor de leerlingen indrukken krijgen van verschillende beroepen. Na een openingswoord van wethouder Joan Briels gaan de verschillende groepen op pad, elk groepje bezoekt vier bedrijven. 

Decaan Lena van Doorn van het Commanderij College en Niels Rutten (Parkmanagement Laarbeek) hebben de organisatie van de Groet en Ontmoet op zich genomen. “De Groet en Ontmoet Laarbeek zal jaarlijks terugkeren, waarbij het Commanderij College De Laarbeecke intensief samenwerkt met het lokale bedrijfsleven. Het is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Laarbeek, waarbij uit alle trekkingsgebieden (bedrijventerreinen, centra en buitengebied) bedrijven deelnemen om de jeugd te enthousiasmeren. Een mooie samenwerking vanuit het georganiseerde bedrijfsleven dus”, legt Niels uit. 

Bij Vereijken Kwekerijen werken ze graag mee aan het laten zien van wat ze doen. En wie weet raakt een van de kinderen er wel door geïnspireerd om later ook die kant op te gaan. “Er is namelijk in de glastuinbouw weinig aanwas van personeel”, vertelt Tim Engelman, teeltmanager. “En hoevaak krijgen de kinderen nu echt de kans om een kijkje in een kas te gaan nemen.” 

In de kas, waar het deze ochtend zo’n 25 graden is, vertelt Geert-Jan de leerlingen meer over hoe de planten groeien, wat er nodig is om ze te laten groeien en hoe ze geoogst worden. Over een specifiek onderdeel geeft hij meer uitleg: het bestrijden van de witte vlieg. De leerlingen krijgen met eigen ogen te zien wat voor schade de witte vlieg kan aanbrengen aan de tomatenplanten en hoe ze bestreden worden. “Dat doen we onder meer met de natuurlijke vijand van de witte vlieg”, zegt Geert-Jan als hij laat zien wat voor insect ze daarvoor gebruiken. En als hij een doos met een nest van zo’n 60 hommels tevoorschijn tovert (die zorgen voor bestuiving) schieten enkele leerlingen naar achteren. “Ieeehhh”, roepen ze, terwijl anderen weer heel geïnteresseerd de doos bewonderen. Een lesje biologie op de kwekerij. Natuurlijk heeft Geert-Jan voor iedereen ook het eindproduct: de tastytom tomaat. En dan zit de korte kennismaking er alweer op. De kinderen gaan weer op de fiets, op naar hun volgende bezoek. Een meer dan geslaagde ochtend, voor de leerlingen, de school en de deelnemende bedrijven.