Afbeelding
Foto: 112nieuwsonline.nl

FIOD-inval bij vakgarage Auto Corsten

Politie

Mariahout - De Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD) heeft maandagmorgen een inval gedaan bij Vakgarage Auto Corsten in de Mariastraat in Mariahout. De inval staat volgens de politie niet op zichzelf, maar behoort tot een grote landelijke politieactie. Zo viel de FIOD ook bij drie andere bedrijven in Nederland binnen, waarbij verdenkingen zijn van btw-fraude, valsheid in geschrifte en/of het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Het is nog niet duidelijk waarvan Auto Corsten precies wordt verdacht. 

Vanaf 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2019 zouden de bedrijven tweedehands leaseauto's hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren. Dit tegen grote sommen contant geld. Deze buitenlandse autohandelaren zouden 'ploffers' zijn. Dat zijn volgens de FIOD fictieve autobedrijven die in het leven geroepen zijn om mee te frauderen. Zij ploffen op het moment dat ze btw moeten betalen en verdwijnen in het niets, of gaan failliet. In werkelijkheid zouden de auto's rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland, die de auto's verkochten op de Berlijnse automarkt. 

Bij de vier bedrijven zijn in totaal meer dan 500 auto's in beslag genomen. Er is ook beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, in totaal 350.000 euro en op 25 bankrekeningen bij de vier bedrijven. Er zijn geen mensen aangehouden. In totaal werden negen bedrijfspanden en zes woningen doorzocht. Volgens de politie is het btw-nadeel in totaal 21 miljoen euro in dit onderzoek.

De autobedrijven worden ervan verdacht dat ze kennis hadden van bovenstaande constructie. Zij hadden daardoor geen recht op het nultarief bij de export van auto's. Als ze dit tarief toch toepassen bij de btw-aangifte, is dat strafbaar. De autobedrijven zouden zijn betaald met contant crimineel drugsgeld dat via deze constructie werd witgewassen.

Auto Corsten is momenteel nog niet bereikbaar voor commentaar. DeMooiLaarbeekKrant probeert z.s.m. hun verhaal hierover te publiceren.