Afbeelding

'Kwart van Laarbeekse kiezers zweeft nog'

Politiek nieuws Politiek

Beek en Donk – 26 procent van de Laarbeekse inwoners weet nog niet welk vakje hij/zij rood kleurt komende woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna de helft van de kiesgerechtigden zegt deze keer op dezelfde partij te stemmen als 4 jaar geleden. 16% verandert van partij ten opzichte van de vorige verkiezingen. Dit blijkt uit onderzoek van het burgerpanel TipLaarbeek.nl.

Democratisch recht
Een ruime meerderheid van de inwoners ziet stemmen als een democratisch recht en wil graag van zichzelf laten horen tijdens de verkiezingen. De niet-stemmers geloven niet dat hun stem het verschil kan maken in de politiek. 'Er wordt toch niet geluisterd naar wat de meerderheid van de bevolking wil.' Ook de verkiezingsuitslag van 4 jaar geleden speelt een rol. Diverse respondenten laten weten daarom niet of blanco te gaan stemmen.

Politieke partij bepaalt stem
Om tot een stemkeuze te komen, prefereren de inwoners de politieke partij (60%) boven de kandidaat (20%). Toch is het volgens de respondenten belangrijk dat 'de kandidaten opkomen voor de belangen van de inwoners', 'ervaring hebben in de politiek', maar ook dat de kandidaat 'betrouwbaar is en geen dingen belooft die niet waargemaakt kunnen worden'. De stemkeuze wordt veelal pas definitief gemaakt na het doornemen van de verschillende partijprogramma's. Bijna driekwart van de inwoners geeft aan zijn/haar informatie over de politieke partijen uit DeMooiLaarbeekKrant te halen.

Hoe zit het bij u, gaat u stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?

De vragenlijst is opgesteld voor het inwonerspanel TipLaarbeek in samenwerking met Toponderzoek. Wilt u ook meedenken en meepraten over lokale onderwerpen, zoals de verkiezingen? Ga dan naar www.tiplaarbeek.nl en meld je aan!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding