Afbeelding
Foto: Joost Duppen

College wil ozb niet met 23, maar met 38 procent verhogen

Politiek nieuws

Laarbeek - Uit nieuwe plannen van het college blijkt dat het in het voorstel om de ozb te verhogen niet om 23 procent gaat, maar om 38 procent. De extra 15 procent is volgens het college nodig na het slechte nieuws uit Den Haag. Laarbeek krijgt vanuit het Gemeentefonds veel minder geld dan werd verwacht.

Het college, waar alle politieke partijen (PNL, De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA) deel vanuit maken, sprak vorig jaar af om de ozb niet verder te verhogen dan 3 procent. Door enkele flinke financiële tegenvallers werd het voorstel gedaan om de ozb met een extra 20 procent te verhogen. Door het negatief uitpakken van de uitkering uit het Gemeentefonds menen de politieke partijen dat een extra verhoging van 15 procent nodig is om de financiële  problemen tegen te gaan, dit naast de al eerder voorgestelde bezuinigingsplannen.

Het college kiest voor het verhogen van de ozb omdat 'het onverantwoord is om verder te schrappen in de bestaande begroting omdat dit gevolgen heeft voor de bestuurskracht van de gemeente'. Ook het inkrimpen van het aantal ambtenaren is geen optie, 'omdat er in eerdere jaren een uitholling van de ambtelijke organisatie heeft plaatsgevonden', schrijft het college.

Het verhogen van de ozb met in totaal 38 procent doet volgens de politiek 'recht aan het waarborgen van de dynamiek in de Laarbeekse samenleving en zo kunnen we onze voorzieningen op langere termijn betaalbaar en in standhouden'.

Donderdag bespreekt de gemeenteraad de plannen van het college. 

Door: Daan Daniëls