Afbeelding

Cursus 'Politiek Actief' mag rekenen op grote belangstelling

Politiek Gemeente

Beek en Donk – Maar liefst 24 deelnemers zijn gestart met de cursus 'Politiek Actief' welke door de gemeente Laarbeek in samenwerking met organisatie ProDemos wordt gegeven. In de raadszaal van het gemeentehuis werd afgelopen donderdag de aftrap gegeven van een reeks van vier bijeenkomsten.

Gastspreker
Burgemeester Frank van der Meijden is 'gastspreker' tijdens de eerste bijeenkomst en heet de aanwezigen welkom. "Wij zijn blij dat u allen de uitdaging aangaat en dat u zich heeft ingeschreven voor de cursus. We zijn oprecht blij met de interesse van zoveel deelnemers, waaronder ook veel jonge mensen. Er wordt vaak gesproken van een kloof tussen gemeente en burgers en deelname kan deze kloof beslechten."

"Ik wil actief iets betekenen"
De deelnemers gaan van start met de opdracht om in drie minuten tijd zoveel mogelijk van zijn of haar buurman te weten te komen en dit vervolgens in een voorstelrondje kenbaar te maken aan de rest van de deelnemers. Gretig wordt informatie uitgewisseld en al snel blijkt dat de redenen voor deelname zeer divers zijn. Sommige deelnemers zijn al politiek actief op de achtergrond bij één van de lokale partijen of hebben op andere wijze ervaring in de politiek maar lang niet iedereen. "Mijn ouders zijn hulpbehoevend geraakt en ik wil actief iets betekenen", vertelt Ellen Staal (52) uit Lieshout, die in het dagelijks leven huisvrouw is en (backup) commissielid Sociaal Domein voor ABL. Han van Oorschot (22) studeert bij Fontys en 'speelt graag met cijfers'. "Ik ben van mening dat de gemeente niet meer mag uitgeven dan er binnenkomt", betoogt hij. "Ik wil graag op de hoogte zijn van wat er speelt en voorin de trein zitten", lacht Wim van de Burgt (63) uit Beek en Donk. Ingeborg Westerbeek (sinds kort lid van PNL) heeft een lange loopbaan in het onderwijs achter de rug. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek maar heb niet eerder de tijd gehad me erin te verdiepen." Maar ook voorzitter van buurtvereniging De Beekse Akkers Michiel Bergman heeft zo zijn redenen om deel te nemen: "Vanuit mijn functie als voorzitter wil ik meer te weten zien te komen over hoe de gemeente werkt en hoe ik meer invloed kan uitoefenen." Belastingadviseur Suzanne woont nog niet zo lang in Lieshout en heeft zich daarom ingeschreven: "Ik heb interesse in het Laarbeekse politieke landschap!"

Algemeen
Hoe zit het kiesrecht in elkaar? Hoe meld je je aan voor de verkiezingen? Wat is het verschil tussen een linkse en een rechtse partij of tussen progressief en conservatief? Het antwoord op al dit soort vragen wordt gegeven door de medewerkster van ProDemos die de deelnemers in een vlot tempo aan de hand van een heldere presentatie kennis laat maken met de beginselen van de politiek en ze uitnodigt deze ook te projecteren op de lokale politiek. De interesse in hoe de lokale politiek precies werkt is groot, waaronder ook de rol van de burgemeester en die van de raadsgriffier (aanwezig in de persoon van René van Heijnsbergen). Beiden worden enthousiast bevraagd. "Een burgemeester heeft een neutrale positie maar komt vaak uit een lokale politieke partij. Is dat lastig voor u?", vraagt een deelnemer. "Dat kost mij geen enkele moeite", antwoordt de burgemeester, "want ik moet boven de partijen staan. Ik word ook permanent beoordeeld door een vertrouwenscommissie." Van Heijnsbergen legt op heldere wijze uit aan de deelnemers wat zijn functie als raadsgriffier inhoudt en hoe deze is ontstaan in 2002 toen het duale stelsel werd ingevoerd, waardoor wethouders niet langer onderdeel uitmaakten van de gemeenteraad en de gemeenteraad een op zichzelf staand orgaan werd. "De gemeenteraad is mijn werkgever", legt Van Heijnsbergen uit, "ik sta dus niet in dienst van het (gemeente)huis." Na een korte pauze – waarin deelnemers actief worden uitgenodigd gezamenlijk een 'plattegrond' te behangen met magneten over hoe politieke besluitvorming tot stand komt – wordt de presentatie afgesloten met de gebruikelijke rondvraag. De beantwoording van enkele vragen wordt doorgeschoven naar de volgende bijeenkomst.

Speeddaten met raadsleden
Het antwoord kan dan door deelnemers hopelijk gevonden worden tijdens een avond speeddaten met raadsleden. Deelnemers mogen hun opgebouwde kennis en ervaring tijdens de vierde en laatste bijeenkomst 'live' toetsen tijdens de raadsvergadering van 6 juli aanstaande, waarin de Kadernota zal worden behandeld. De politieke interesse blijkt groot in Laarbeek; in verband met nieuwe aanmeldingen staat er dit najaar al een eventuele herhaling van de cursus gepland.