Afbeelding
INGEZONDEN

PNL: ‘Niet mengen in vluchtelingendiscussie’

Politiek

Een motie van DWG en PvdA, waarin het college opgeroepen wordt er bij het kabinet op aan te dringen alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen in Nederland, en zich uit te spreken voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Laarbeek, mits uitvoerbaar, en aan te sluiten bij de ‘Coalition of the Willing’, heeft niet de steun van PNL gekregen.

Ook: Tegen aanpassing duurzaamheidslening

Reden voor de PNL-tegenstem is het feit dat er al overleg over een oplossing plaatsvindt tussen diverse landen. Griekenland krijgt overigens al geld voor o.a. medische hulp, en de gezondheidszorg in de opvangkampen. PNL is van mening dat er weliswaar een probleem is in de vluchtelingenkampen, maar dat gemeenten zich niet moeten mengen in de landelijke en Europese discussie. De amendement indieners zeggen dat het niet per se de bedoeling is om kinderen in Laarbeek op te vangen. Wat PNL betreft doe je dan louter aan symboolpolitiek. Laat het daarom over aan de landelijke politiek. In Laarbeek kunnen we ons beter inzetten voor lokale zaken, en veel mensen hebben al genoeg problemen n.a.v. de corona crisis: gezondheidsproblemen (of erger), faillissementen, problemen bij verenigingen en instellingen, onzekerheid over baanbehoud en/of vakantiegeld, lastenstijgingen, enz..

Tijdens dezelfde raadsvergadering werd gesproken over de duurzaamheidslening. Eerder is al €300.000 uit het in 2019 overgebleven bedrag, wat was bestemd voor het Groene Zone project (zonnepanelen), gehaald om te gebruiken voor andere duurzaamheidsleningen. PNL was hiertegen, vooral omdat wij de extra kosten die gemaakt moeten worden t.o.v. het betrekkelijk kleine bedrag wat er in de duurzaamheidspot zit niet in verhouding vinden staan.

De Werkgroep wilde nu wederom een aanpassing, waardoor huurders ook gebruik kunnen maken van de duurzaamheidslening. Er zullen daardoor nog meer extra kosten gemaakt worden. Ook verwachten wij niet dat de regeling, in de onzekere tijd waarin we leven, door veel huurders gebruikt zal worden. PNL was daarom, als enige partij, tegen.

Overigens concludeerde het Laarbeekse college in april 2019 dat een eerder geïnvesteerd bedrag voor duurzaamheidsleningen (€350.000) in schril contrast stond met de beperkte impact die er mee is gerealiseerd, en dat er veel andere mogelijkheden zijn voor een dergelijke lening. Daarom zou een nieuwe duurzaamheidslening niet in een onontbeerlijke behoefte voorzien. Ook dat argument hebben wij eerder al benoemd.

Fractie PNL
Noek Maas, Ton van de Wijdeven, Toon Brouwers, Arian de Groot, Jan Hendriks, Ron van den Berkmortel, Willie Maas, Wim van Dijk, Ronnie Tijssen.