Afbeelding

Activerend Huisbezoek voor 75-plussers in coronatijd

Senioren

Laarbeek - De samenleving wordt in hoog tempo steeds ingewikkelder en mensen raken soms het overzicht kwijt. Op bet gebied van zorg- en dienstverlening zijn veel voorzieningen die het langer zelf­standig wonen van ouderen gemakkelijker maken. Maar zijn deze voorzieningen, zoals dag­verzorging, tijdelijke opname, intensieve thuiszorg, vrijwilligershulp en mantelzorgondersteuning wel bekend?

LEV Laarbeek, de vier afdelingen van de Seniorenvereniging/KBO en de Gemeente Laarbeek hebben jaren geleden de handen in elkaar geslagen om aan ouderen persoonlijk voorlich­ting te gaan geven. Zo komt al jarenlang de juiste informatie bij de juiste mensen terecht.

Deze dienstverlening heet Activerend Huisbezoek. Aan alle 75-plussers van Laarbeek wordt zo’n gratis huisbezoek aangeboden. De 75-plusser wordt door een van de vrijwilligers bezocht en krijgt tevens een informatiemap aangeboden. Hierin staat een overzicht met contactgegevens van relevante organisaties en instellingen in Laarbeek, die voor de ouder wordende mens van belang kun­nen zijn. Tijdens een Activerend Huisbezoek voert de vrijwilliger een gesprek met degene die hij/zij bezoekt over wonen, zorg en welzijn. Vragen die er zijn kunnen dan aan deze vrijwilliger gesteld worden.

Sinds maart dit jaar worden er door de vrijwillige Activerend Huisbezoekers geen huisbezoeken meer afgelegd. Dit om de kans op verspreiding van het coronavirus te beperken. Het Activerend Huisbezoek heeft te maken met een doelgroep die een groter risico heeft om ziek te worden en dit risico willen de vrijwilligers en de organisatie niet nemen. De komende tijd zullen de huisbezoeken dan ook nog niet hervat gaan worden.

Bent u een 75-plusser en heeft u toch behoefte aan een Activerend Huisbezoek? Dan kunnen zij u alsnog op aangepaste wijze helpen. Een vrijwilliger kan een huisbezoek telefonisch met u voeren. Dit kan eventueel ook door middel van beeldbellen. Mocht u hier gebruik van willen maken, dan kunt u dat aangeven door een mail te sturen aan suzan.dekoning@levgroep.nl of te bellen naar 0492-328800. Een vrijwilliger neemt daarna zo snel mogelijk contact met u op.

De vrijwilligers van het Activerend Huisbezoek wensen u alle goeds en vooral een goede gezondheid. Let goed op uzelf en op elkaar.