Logo mooilaarbeek.nl
  | Fotonummer: 4480cd
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)
Algemeen

Tennisvereniging De Raam bestaat 40 jaar

  Sport

Lieshout - TV De Raam uit Lieshout viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. In augustus 1978 is de tennisvereniging opgericht door Joop Spek en Ria van Luyt-Verhagen. De tennisvereniging was voornamelijk bedoeld voor inwoners van Lieshout en Mariahout, vandaar dat de vereniging en tennisbanen werden gehuisvest op het vroegere sportcomplex van Voetbalvereniging ELI.

De start was met 5 banen waarvan 2 met verlichting. Een tweedehands caravan deed dienst als opslag voor materialen en drankjes. Maar al snel werd een tweedehands bouwkeet overgenomen en omgebouwd tot kantine. Het ledenbestand groeide gestaag en door de vele aanmeldingen ontstond er een wachtlijst. De vereniging was niet prestatiegericht maar recreatief en vooral de sociale contacten stonden centraal. Het inwonersaantal in Lieshout groeide hard, en het beleid van De Raam was er op gericht om de nieuwe inwoners van Lieshout door middel van de tennissport te laten integreren, wat aardig is gelukt. Vele activiteiten werden georganiseerd, waaronder clubkampioenschappen. Met name het 'tossen' op woensdagavond was zeer in trek, waarbij na het tennis er in de kantine soms heftig werd (na)gekaart.

't Vensterke was het clubblad van de tennisvereniging en verzorgde de communicatie met en voor de leden. Sinds enkele jaren is het clubblad gedigitaliseerd.

Joop Spek was de eerste voorzitter van de Tennisclub en in 1986 nam hij het initiatief voor nieuwbouw van het Paviljoen, een bouwcommissie werd benoemd met als opdracht het realiseren van een nieuw Paviljoen. Met het 10-jarig bestaan (1989) van De Raam werd het Paviljoen feestelijk geopend door Wethouder A. v.d. Wijdeven. Een van de activiteiten was een tennisdemonstratie van de gebroeders Rene en Willy van de Kerkhof, bekend van PSV.

Ook het 12,5 jaar bestaan (1991) werd feestelijk gevierd met o.a. cabaret van eigen leden. In het zelfde jaar werd de lichtinstallatie op banen 3,4 en 5 gerealiseerd.

In 1988 volgde Theo van Deursen Joop Spek op als voorzitter. In 1997 waren de 5 gravelbanen toe aan vervanging en er werd besloten om deze door zand ingestrooide kunstgrasbanen te vervangen, bovendien werden er 2 nieuwe kunstgrasbanen toegevoegd waardoor De Raam in 1999 over 7 tennisbanen kon beschikken. Het onderhoud van de banen werd door de gemeente overgedragen aan de tennisvereniging, hiervoor kregen ze de beschikking over een groundsman die in het kader van Melkertbanen werd ondergebracht bij Tennisvereniging De Raam.

De vereniging groeide naar volwassenheid, en had een ledenaantal van circa 600 leden. Met de realisatie van 7 kunstgrasbanen waren ze niet meer seizoen afhankelijk, ook in de winter kon er nu worden getennist. Wintercompetities werden verspeeld, waarbij ook leden van andere tennisverenigingen konden inschrijven met het zogenaamde winterlidmaatschap. Omdat De Raam de eerste in de regio was met kunstgrasbanen maakten vele leden van andere verenigingen gretig gebruik van het winterlidmaatschap. Op een bepaald moment was dit ledenaantal meer dan 200.

De Raam heeft altijd een sterke jeugdafdeling gehad met vele jeugdleden. Dit is vooral de verdienste van de jeugdcommissie die er in slaagt elk jaar een aantrekkelijk programma te presenteren wat aanspreekt bij de jeugd. In 1993, in het jaar van de ouderen, is gestart met een 55+ lidmaatschap wat zeer succesvol is gebleken. Vele 55+ leden slaan regelmatig overdag een balletje en nemen deel aan de KNLTB competitie. Zowel senioren als junioren nemen deel aan de KNLTB competities. Met de realisatie van de kunstgrasbanen werd er ook gestart met het jaarlijks organiseren van het Bavaria Opentennistoernooi, wat elk jaar wordt verspeeld in juni/juli waarbij vooral de gezelligheid voorop staat. Ook wordt er sinds een aantal jaren in oktober het JUMBO opentennistoernooi gehouden. Beide opentoernooien zijn zeer druk bezet en er is vaak een wachtlijst door de vele inschrijvingen.

De tennisvereniging wordt draaiende gehouden door veel vrijwilligers en jaarlijks worden zij in het zonnetje gezet als dank voor het vele vrijwilligerswerk.

In 2014 zijn van alle 7 banen de toplagen vervangen en is er een 8ste baan bijgelegd. Hiermee is uitbreiding van baancapaciteit op de huidige plek niet meer mogelijk. Tennisvereniging De Raam is klaar voor de volgende 10 jaar, dus op naar het 50-jarig bestaan!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>