Robin Vereijken
Robin Vereijken Foto: Rene Nijhuis

Scheidsrechter Robin Vereijken uit Beek en Donk maakt stap naar betaald voetbal

Sport

Beek en Donk - Scheidsrechter Robin Vereijken uit Beek en Donk mag vanaf het voetbalseizoen 2021-2022 op een niveau hoger fluiten. De afgelopen jaren begeleidde hij competitiewedstrijden in onder meer de Tweede en Derde Divisie. Volgend seizoen is Vereijken actief op het een na hoogste voetbalniveau bij de profs, de Keuken Kampioen Divisie.

Samen met een twintigtal collega’s is Vereijken twee jaar geleden gestart met een talententraject vanuit de KNVB. In dit project kregen zij intensieve begeleiding en coaching van (oud-) scheidsrechters. Als de KNVB denkt dat een arbiter het goed doet, is promotie mogelijk. De bond is tevreden over de prestaties van Vereijken en heeft hem beloond met een stap omhoog naar de Masterclass. In deze groep mogen scheidsrechters fluiten in de Tweede Divisie, KKD, U21, vierde official zijn in de Eredivisie en beginnen met een Video Assistant Referee (VAR) Training.

Doelen halen
“In het traject moet je jezelf kunnen onderscheiden, juiste beslissingen nemen en werken aan je persoonlijke doelstellingen. Het ontwikkelingsproces is voor een nieuwe lichting scheidsrechters erg belangrijk”, zegt Vereijken. Scheidsrechter Christiaan Bax, die onlangs aankondigde te stoppen, heeft Vereijken hierin veelal begeleid. Die begeleiding is erg belangrijk geweest voor hem. Door zich te ontwikkelen in de wedstrijden in de Hoofdklasse, Derde Divisie en Tweede Divisie heeft Vereijken deze promotie afgedwongen. In de afgelopen zes seizoenen zijn er naast Bax andere mensen geweest die hem hebben geholpen met hun tips en feedback. Deze punten heeft hij goed kunnen toepassen tijdens zijn ontwikkeling.

Nieuwe uitdagingen
Vereijken is niet onbekend met de Eerste Divisie. Hij heeft namelijk al een aantal wedstrijden als vierde man verricht. Hoewel hij die rol leuk vindt, heeft het fluiten zijn voorkeur. “Het liefst ben ik scheidsrechter. De taak als vierde man is leerzaam en meer dan alleen een bordje met nummers omhoog houden. Je communiceert op die momenten veel met zowel de scheids als met spelers en de technische staf. Toch wil ik liever op het veld tussen alles en iedereen staan”, zegt Vereijken. De wedstrijden in de KKD hebben andere belangen dan de amateurdivisies. Vereijken: “Geld komt om de hoek kijken en teams zullen nóg meer doen om te winnen. Die belangen ga ik zeker merken in de wedstrijdsfeer.”

Goede connecties
Nog altijd heeft Vereijken goed contact met Sparta’25. Dat is de club waar hij in 2015 stopte als voetballer en ook zijn eerste stappen in de scheidsrechterswereld heeft gezet. Hij traint meerdere keren per week en doet dat regelmatig bij zijn oude club of bij SV Lierop. “Als scheidsrechter train je 5 á 6 keer in de week, maar je bent wel afhankelijk van de wedstrijden die je fluit. Soms heb je op zondag nog een extra uitloop- of fietsdag. Mijn kracht- en loopoefeningen doe ik soms in Beek en Donk. Ik ben nog steeds erg dankbaar voor de goede contacten met Spartanen en de steun die ze me geven”, zegt Vereijken.

Zijn ambitie? Op een zo hoog mogelijk niveau fluiten. Toch kijkt Vereijken stap voor stap vooruit: “Eerst maar eens genieten van deze nieuwe uitdaging.”