Afbeelding
Foto: Martin Prick

Runnersclub Lieshout hoopt op ledengroei na succesvolle Zomerspelen

Sport

Lieshout - Het was een historische sportzomer. Nederland behaalde bij het atletiek acht medailles op de Olympische Spelen en zeven plakken op de Paralympics. In Laarbeek is geen atletiekclub, maar de Runnersclub Lieshout (RCL) hoopt vruchten te kunnen plukken van het Olympische succes. 

Vera Kuijpers is sinds juni 2021 voorzitter van de Runnersclub. “Ik wilde het gewoon proberen”, zegt ze terugkijkend op die periode. Na slechts een jaar lid te zijn, wilde ze graag de functie bekleden en dat lukte dus. Kuijpers is zeker niet alleen gekomen voor de administratie en vergaderingen: ze is meerdere keren per week op of ergens rondom de trimbaan te bekennen. 

Vol verwondering
De runners zijn sinds 17 juni weer bijeen om samen te sporten. Dat betekent dat de Laarbeekse sporters tijdens de Spelen hebben gelopen. Kuijpers: “Clubleden keken graag naar atletieksporten en over de wedstrijden werd veel gekletst. Wat de anderen en ik vooral deden is kijken naar de loopbewegingen van de topsporters. Zeg maar gerust afkijken. Maar dat is het dan ook, want onze renners doen bijvoorbeeld vier keer zo lang over 10 kilometer als Sifan Hassan.” Met name kijken de leden van RCL na de verhouding van de enkels, heupen en knieën. ‘Zou ik ook zo kunnen lopen zoals deze kampioenen dat doen?’, is wat een aantal van de lopers bedenken. Kuijpers realiseert zich dat het niveau van een topatleet niet gehaald zal worden. “Toch besteden de trainers van de Lieshoutse vereniging genoeg aandacht aan het recht lopen en niet naar beneden kijken, net zoals de professionele sporters”, zegt ze.

Boost voor de club?
Of het succes van de Spelen in Japan gevolgen zullen hebben voor de Runnersclub? Dat is voor het bestuur op dit moment lastig in te schatten. De club hoopt dat in ieder geval meer jongeren een kijkje komen nemen op de baan. Kuijpers: “Jonge mensen maken als ze hardlopen gebruik van verschillende hardloopapps. Die zijn prima, maar deze letten niet op hoe je loopt of hoe je beter moet lopen. Mijn advies is daarom ook: kom eens een keer kijken of zelfs meedoen met onze vereniging. Het is naast een goede verzorging van je lijf een plek om nieuwe sociale contacten op te bouwen. Een win-winsituatie dus.”

Planning
De coronatijd is een zware periode geweest voor RCL. De sportvereniging heeft een flink aantal leden verloren, vermoedelijk door de lockdown en de andere coronamaatregelen destijds. Maar de club kijkt toch met vertrouwen vooruit. “We hebben in ieder geval twee nieuwe leden welkom mogen heten, dat is al erg fijn”, besluit Vera.

Afbeelding