Afbeelding

Biljartvereniging ’t Centrum op naar de 50

Sport Sport

Beek en Donk - Het duurt nog wel even, maar 14 november 2022 bestaat biljartvereniging ’t Centrum 50 jaar. Al die jaren spelen ze in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk.

De vereniging bestaat uit leden die tenminste 55 jaar oud zijn, niet meer deelnemen aan het arbeidsproces én woonachtig zijn in Beek en Donk. Ze spelen op maandag- en dinsdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur op drie biljarttafels. Er wordt wel eens gezegd ‘Ik win graag, maar als ik verlies, jammer. Als ik m’n gemiddelde maar heb gehaald, en zo niet dan is het ook goed’. 

Biljarten, een kaartje leggen (voor sommige zeker zo belangrijk) en op maandag het wel en wee van Sparta’25 bespreken. De wereldvrede wordt opgelost tussen een kop koffie en een borreltje, en de landelijke en Beek en Donkse (nu Laarbeek) politiek wordt besproken. Veel mensen komen, al hoeven ze die dag niet te spelen, binnenlopen om bovengenoemde reden.

Door de notulen bladerend (voor 1987 is niets meer beschikbaar) komen ze wat leuke herinneringen tegen. Zo moest de hele jaarvergadering over nieuwe leden beslissen en dat veroorzaakte soms discussies. In 1987 speelde ze in twee klassen en werd de jaren daarna af en toe een ledenstop ingevoerd. Ook werd er in 1987 een houten voorzittershamer gemaakt, omdat het te rumoerig werd op sommige jaarvergaderingen. Regelmatig terugkerend in de notulen is dat er iemand die veel werk had gedaan voor de vereniging bedankt werd met een fles ouwe of jonge klare. In 1992 vond de penningmeester (letterlijk) dat de club een rib had moeten laten voor de feestavond, dat werd nadien iets christelijker doordat een lid fl. 250,00 schonk. Op dit moment is er ook al iemand 48 jaar lid van biljartvereniging ‘t Centrum. De eerste ereleden in de club waren Wim Wagelmans en mevrouw Cooymans.

In 2003 werd voor het eerst het Open Laarbeek Biljartkampioenschap georganiseerd door ‘t Centrum. Dit viel meteen goed in de smaak. Biljarters uit hele regio komen naar Beek en Donk, en de afgelopen jaren waren zij steeds met zo’n 160 tot 175 deelnemers. Iedere dag maken zij dan kans om met een leuke vleesprijs thuis te komen. “Het is lastig om zo’n toernooi goed te laten verlopen, dus petje af voor Ad, Tonny, Huub, Martien en Henrie”, zo vertelt voorzitter Cor van den Berg, die zelf ook een handje meehelpt. Bovengenoemde zijn ook de hedendaagse bestuursleden van de vereniging. Ook zijn er die dagen een flink aantal vrijwilligers bezig als arbiter en schrijver, die mensen zijn onmisbaar. Ze krijgen ieder jaar weer complimenten voor de prima organisatie. “Ik ben er trots op dat ik voorzitter mag zijn van zo’n fijne vereniging.”

Op dit moment hebben ze bij biljartvereniging ‘t Centrum 64 actieve leden en twee rustende leden in de leeftijd van 60 tot 93 jaar. Er wordt in vier klassen gespeeld, en iedereen speelt in een klasse naar zijn gemiddelde. De competitie begint in september en duurt tot april. Aanstaande 17 november gaat het Open Laarbeek Biljartkampioenschap weer van start en iedereen die in competitieverband bij een club speelt kan deelnemen. Ze spelen iedere dag van 13.00 tot 16.30 uur en van 19.00 tot 22.30 uur in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Het kampioenschap is gratis te bezoeken. Voor meer info over de vereniging of het toernooi kun je contact opnemen met Cor van den Berg (06-27414833).