Vlnr: Heidi, Patricia, Nicole, Patrick, Willem-Bart en Marcel
Vlnr: Heidi, Patricia, Nicole, Patrick, Willem-Bart en Marcel Foto:

Laarbekenaren aanwezig bij historische F1-race Max Verstappen ‘Iedereen was in tranen van blijdschap’

Sport

Laarbeek/Abu Dhabi – Max Verstappen schreef zondag geschiedenis door als eerste Nederlander ooit het kampioenschap in de Formule 1 te winnen. Miljoenen Nederlanders volgden de wedstrijd op televisie. Circa vijfduizend landgenoten waren afgereisd naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten om live getuige te zijn van de race der races. Onder hen waren ook Patrick en Nicole van Hoof-Trojahn, Willem-Bart en Patricia van den Broek en Marcel en Heidi Sterken. Allen afkomstig uit Laarbeek.

“Na de grand prix van Zandvoort werd het plan gesmeed om met zijn zessen naar de allerlaatste wedstrijd van het seizoen te gaan. We boekten een reis met tickets voor de race, hotel en de vlucht”, vertelt Nicole van Hoof-Trojahn, die op dat moment natuurlijk nog niet wist wat voor ontknoping er ruim 3 maanden later zou volgen.

Één groot feest
Eenmaal in Abu Dhabi was het van begin af aan één groot feest voor het zestal. “In een grote oranjestoet vertrokken we naar het circuit en eenmaal aangekomen bij de ‘Orange fanzone’ werd er een feestje gebouwd met DJ Barry Paf. Onder het genot van een pilsje en een wijntje zat de sfeer er al direct goed in.” Eenmaal op de tribunes zagen ze een geweldige kwalificatie van Verstappen, die zichzelf naar poleposition reed voor de race. “We waren toen al supertrots, die was alvast in de pocket”, vertelt Nicole.

Ritueel
“De volgende dag ging het om het ‘echie’ en hadden we een volgorde ontwikkeld waar we niet van af wilden wijken, want dit ritueel brengt geluk zeiden we. Dus alles ging in dezelfde volgorde: toilet, drankje, feestje, met zijn allen naar de tribune en ten slotte nog de rood-wit-blauwe kleuren op onze gezichten. Samen met Hind werd massaal het Wilhelmus gezongen. Zo mooi, dat je er kippenvel van kreeg. De spanning was om te snijden voor de start…”

De race
Max kende een slechte start, waarna Hamilton direct de leiding in de wedstrijd nam. “We baalden als een stekker, maar tegelijkertijd bleven we hoop houden. Het werd wel steeds stiller op de tribune. Op een begeven moment deed zijn teammaat Perez zulk goed werk. Hij hield Hamilton op en Max kwam dichterbij. Dat hadden we echt even nodig. We kregen weer wat hoop en spanning was weer een beetje terug. We hielden de hoop erin omdat er natuurlijk altijd iets kan gebeuren.” 

De Laarbeekse fans zagen vervolgens Latifi crashen, waardoor de safetycar op de baan kwam. Een allesbeslissend moment. “We dachten dat het niets meer zou worden, dat de safetycar op het circuit zou blijven tot de race was afgelopen.” Het bleek allemaal sneller te gaan. Verstappen had zijn banden gewisseld. De achterliggers moesten Hamilton en de safetycar inhalen, waarna de Nederlander op zijn snelle banden direct achter Hamilton kwam te zitten, die het moest doen met oude banden. “Toen kwam het geloof en de kippenvel terug. Met nog iets meer dan een ronde te gaan verliet de safetycar de baan en werd de race hervat. “Ik geloof niet dat er nog iemand van ons nagels over heeft. Het zweet brak ons uit van de spanning bij de strijd om de eerste plaats. Dit was echt niet goed voor ons hart. Iedereen was in tranen van blijdschap toen Max als eerste wist te finishen!” Na de race was er één groot feest. “Er zat zoveel geluid in die 5000 Nederlanders!”

De Laarbekenaren zijn apetrots op Max Verstappen en maakten een historisch moment live mee. “Het was genieten”, besluit Nicole haar verhaal.

Afbeelding