Bart van den Bogaart
Bart van den Bogaart Foto:

Olympische droom blijft voor Bart (15), na zwaar ongeluk

Sport Sport

Lieshout - Afgelopen zomer vloog Bart van den Bogaart (15) uit Lieshout over het water. Op het Gardameer deed hij eind juli mee aan de WK iQFOiL. Daarna stond in september de NK in Medemblik op het programma. Daar kreeg Bart een zwaar ongeluk. Maar gelukkig is zijn olympische droom voor 2028 gebleven. 

Foilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank ongeveer vijftig centimeter boven het water zweeft in plaats van over het water. De sport kan al beoefend worden met lichtere wind. Dit even ter introductie. Terug naar Bart die we thuis spreken over zijn deelname aan het WK. Hij vertelt: “We gingen in totaal met tien atleten en twee coaches naar Italië. En het ging voor mij redelijk goed. Ik had verwacht dat ik het minder zou doen, eigenlijk. Ik eindigde als 24e (van de 32) in de categorie onder 17, als een van de jongsten.”

Geluk bij een ongeluk
“Op 12 september deed ik mee aan de NK in Medemblik. Mijn doel was om bij de top 50 procent van mijn leeftijdscategorie te horen. En het ging goed die dag. Het was me eindelijk gelukt om op een goede positie te komen, in de top 10 van de foilers. Ik had zelfs de senioren van de Nederlandse ploeg eraf gevaren. Het ging lekker. Maar toen ging het mis. Iemand is met zijn boot, vol gas, over mij heen gevaren. Hij keek de andere kant op terwijl hij naar iemand zwaaide. Ik zag het aankomen - en heb zelfs nog naar die jongen geroepen - maar ik kwam niet boven het motorgeluid uit.” Geraakt worden door de schroef van een boot, daar moet je niet aan denken. Bart wordt geopereerd in het ziekenhuis van Hoorn aan zijn enkels, achillespees en zijn andere verwondingen worden verzorgd. Gelukkig kan hij dezelfde avond nog mee terug naar huis, nauwelijks wetende hoe hij het beste kan zitten in de auto.

Revalideren en doorzetten
Het besef dan het ook anders had kunnen aflopen, dringt in de tijd erna goed door. Zowel bij Bart als bij zijn familie. Maar Bart gaat door en zijn ogen stralen als hij vertelt hoe hij bezig is met revalideren. Zijn kracht, coördinatie en stabiliteit worden volop getraind en Bart heeft daarbij hulp van fysiotherapeut Adriaan (van Dijsseldonk, Kemps&Rijf, red.). “We hebben zelfs afgesproken dat ik hem ga leren foilen, maar dan moet ik iets verder zijn met revalideren. Wel heb ik afgelopen eerste kerstdag zelf gesurfd, met -10 graden, op de Kraaijenbergse Plassen. Ik vloog meteen weer aan, was alleen wat wiebelig.”

Eerste doel: Olympische Spelen in 2028
Bart eindigde deze zomer in de top van de B-groep. Hij hoopt dat hij in de A-groep terecht kan komen, zodat hij de belofte status kan krijgen als topsporter. In 2028 hoopt hij mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in Los Angeles. Tot slot vertelt Bart dat hij in de krant graag zijn sponsors wil bedanken: EpicX Mileutechnisch adviesbureau, BasCampers en Vinnetjes. De MooiLaarbeekKrant houdt Bart in de gaten en hoopt dat het hem voor de wind gaat.

Bart van den Bogaart