Afbeelding
Foto: Daphne Poulisse

50 jaar WAC Beek en Donk: ‘Dat moet gewoon een knaller worden’

Sport

Beek en Donk - Al bijna 50 jaar lang vaste prik op de donderdagavond; de zaalvoetbalcompetitie van W.A.C. Beek en Donk. Op 10 april 2022 bestaan zij 50 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Een terugblik op zowel de mooie momenten als de dieptepunten die de vereniging tot op heden meegemaakt heeft.

In 1972 begon het allemaal in sporthal het Anker. “Op dat moment was het Anker net klaar en die moest gevuld worden. Nico Jacobs zat op de afdeling sportzaken bij de gemeente en heeft toen een aantal brieven gestuurd naar wat bedrijven om een keer van gedachten te wisselen”, zo vertellen (oud) bestuursleden Piet van Oosterwijk, Albert van de Ven en voorzitter Eric van Heijnsbergen.

Uiteindelijk is er een oprichtingsbestuur met Ben van Gelder, Dries Verhe, Wim van de Burgt en Piet van Oosterwijk opgericht. Destijds zijn ze met 12 teams begonnen en duurden wedstrijden twee keer 20 minuten, in plaats van de 36 minuten nu. “In de rust wisselden we van kant, want dan hadden we de zon mee en de wind in de rug”, lachen de heren. Omdat het Anker zo klein was en om blessures en ongevallen te voorkomen mocht er alleen gescoord worden in het keepersgebied. “Ik weet nog wel dat ik altijd een tok om had als keeper omdat ze altijd van dichtbij schoten”, lacht Albert. Vijftien jaar later is het WAC wegens veiligheid, het Anker was eigenlijk te klein om te zaalvoetballen, verhuisd naar de oude locatie van D’n Ekker en enkele jaren terug naar de nieuwe locatie aan de Muzenlaan.

Hoog niveau
De competitie was vroeger erg spannend, althans; wie er nummer 1 en 2 werd dan. “Jo van Hout en Janssen werden altijd eerste of tweede. De wedstrijden tussen die twee teams ging er dan ook altijd op en spelers in dienst of in het noorden van het land kwamen terug om de wedstrijd te voetballen. Zo is er een keer een bus vanuit Zeist geregeld waarin alle spelers en vrouwen zaten. De bus stopte pal voor het Anker en de spelers stapten uit om te komen voetballen”, vertellen Piet, Eric en Albert, waarbij laatstgenoemde nog een mooie anekdote heeft. “Voorafgaand aan onze wedstrijd tegen Jo van Hout kwam Janssen bij ons in het kleedlokaal. Als we wonnen kregen we de hele avond bier in de kantine en als we wilden ook nog een gratis knipbeurt (Janssen had zelf een kapperszaak red.).”

Het niveau bij het WAC in Beek en Donk lag altijd erg hoog. Zo zijn ze diverse keren algemeen kampioen van Nederland geworden, een keer bekerkampioen, en hebben ze ook de supercup gewonnen. Andre Ooijer heeft zelfs ooit meegedaan en Jurgen Streppel zat regelmatig op de tribune om te kijken.

Dieptepunten
Naast de vele hoogtepunten heeft het WAC ook enkele dieptepunten meegemaakt. “Zo was Cees van Oorschot ooit competitieleider. Hij had niets op papier staan, maar wist alles uit zijn hoofd. Cees overleed plotseling door een hartinfarct en toen hebben we een tijdje in zak en as gezeten. Sindsdien hebben we de sportiviteitsprijs, de belangrijkste prijs binnen het WAC, de Cees van Oorschot-trofee genoemd. Jarenlang heeft zijn vrouw de prijs uitgereikt en inmiddels doen zijn dochters het.” Ook kende de club zo’n 10 jaar geleden een bestuurscrisis, maar het absolute dieptepunt was een overlijdensgeval door een hartstilstand tijdens een competitieavond, vier jaar geleden. “Dat was erg heftig en blijft je altijd bij. Het ging écht door merg en been en iedereen stond te huilen. Complimenten aan de burgemeester, wijkagenten en alle hulpverleners op de manier hoe we opgevangen zijn.”

Jubileum
Het WAC Beek en Donk heeft in bijna 50 jaar tijd dus een behoorlijke historie opgebouwd. Nu het jubileum eraan komt is het tijd voor een feestje. “We hebben een grote feestavond op 9 april. Iedereen is welkom; leden, oud-leden, sponsoren etc. Er komt een feestband die het muzikaal komt invullen en de avond duurt van 20.00 tot 00.45 uur. Dat moet gewoon een knaller worden, maar daar zijn we niet zo bang voor.” De kantine is namelijk standaard goed gevuld op de donderdagavond en het gebeurt vaak genoeg dat er teams tot 02.30 uur in de kantine blijven hangen. “Dat is vanuit vroeger al altijd gezellig”, zo vertellen de heren. Naast de feestavond willen zij op 18 juni ook nog een zaalvoetbaltoernooi organiseren in combinatie met 25 jaar Laarbeek. “Daarbij is iedereen uit Laarbeek welkom. Als er nog spelers of teams zijn die zich aan willen melden, ook voor de gewone competitie, dan kan dat. Loop gewoon even binnen op donderdagavond”, sluit Eric af.

!