Afbeelding
Foto: Picasa

Laarbeeks Koningschieten 2022

Sport

Laarbeek - Het Laarbeeks Koningschieten vindt op zondag 24 april plaats op schietterrein ’t Wipke, te Beek en Donk (achter het voetbalveld van Sparta‘25). Dit jaar wordt dit evenement georganiseerd door de gildebroeders van het Gilde Sint Leonardus. 

De deelnemende Laarbeekse gilden zijn het Sint Margaretha Gilde, Onze Lieve Vrouwe Gilde, Sint Servatius Gilde , Sint Antoniusgilde en Gilde Sint Leonardus.

Programma
- 13.00 uur: Ontvangst op Schietterrein ’t Wipke;
- 13.45 uur: Opstellen voor het vrijen van de vogel;
- 14.00 uur: Opening;
- 14.15 uur: Inleveren van Koningsschild, opspelden replica door Frans Biemans, woord van afgaande Koning Andre van Nunen;
- 14.30 uur: Aanvang schieten. Volgorde: Pastoor/ Gildeheer, Burgemeester/ Vertegenwoordiger gemeente Laarbeek, Frans Biemans, Afgaande Koning Andre van Nunen. Daarna volgens volgorde schietlijst.

Tijdens het Laarbeeks Koningschieten wordt ook de Jeugdkoning geschoten. Tussen 16.00 en 17.00 uur zal de nieuwe Koning en Jeugd Koning bekend moeten zijn. Hierna wordt de nieuwe Laarbeekkoning volgens de gebruikelijke rituelen geïnstalleerd. Dit houdt in dat hij/zij, na het laatste stuk van de koningsvogel te hebben opgeraapt, de belofte zal afleggen. Hierna krijgt hij/zij het Laarbeekskoningsschild omgehangen (zie foto) en wordt de Koningsborrel geschonken. Natuurlijk eindigt dit met een vendelgroet voor de Laarbeekkoning en kan er nog gezellig nagepraat worden tot 20.00 uur.

(Oud) Laarbeekkoningen van de afgelopen jaren zijn: Stefan van Veghel, Jan Manders, Theo de Jong, Jos Gruiters, Roel van Eijndhoven, Jos van de Heuvel, Mario van de Elsen, Peter van den Burgt, Jan Rovers, Jan van de Laar, Maarten Engels en Andre van Nunen.