Jeugdkoning Koen van Rhee en Laarbeekkoning Tonny Gevers
Jeugdkoning Koen van Rhee en Laarbeekkoning Tonny Gevers Foto: Joost Duppen

Dubbele primeur bij Laarbeeks Koningschieten

Sport

Beek en Donk - Na twee jaar uitstel vanwege de coronapandemie, werd er dit jaar weer voor de titel van Laarbeekkoning geschoten. Vanwege hun 600 jarig bestaan dit jaar, was de organisatie in handen van het gilde Sint Leonardus Donk (rooi skut). Tonny Gevers van het Sint Antoniusgilde Beek en Donk schoot zich op zondag 24 april tot Laarbeekkoning.

Onder een stralende zon kwamen de gildebroeders en –zusters van de vijf Laarbeekse gilden tezamen op schietaccommodatie ‘t Wipke aan de Zwinkelweg in Beek en Donk. Na het ceremoniële ‘vrijen’ van de vogel, werd het evenement geopend door de hoofdman van het gilde Sint Leonardus, Geert-Jan van Rixtel en burgemeester Frank van der Meijden. Vervolgens werd de vogel gezegend door Franklin de Coninck en deed de afgaande Laarbeekkoning André van Nunen afstand (na 3 jaar!) van het koningszilver.

Voordat met het schieten werd begonnen, kreeg gildencoördinator Frans Biemans een fraaie sjerp aangeboden, zodat zijn functie ook voor iedereen zichtbaar is. In totaal hadden zich 31 deelnemers voor de schietwedstrijd aangemeld, afkomstig uit alle vijf de Laarbeekse gilden. Na een spannende strijd ging de titel van Laarbeekkoning uiteindelijk naar gildezuster Tonny Gevers van het Sint Antonius gilde Beek en Donk (gruun skut). Voor het eerst in het 15-jarig bestaan van het toernooi (met 13 edities) ging de titel naar de Gruun Skut en voor het eerst naar een gildezuster: een dubbele primeur!

Ook bij de jeugd ging de titel naar het Sint Antonius gilde: Koen van Rhee kroonde zich tot Jeugdkoning van Laarbeek. Na afloop werd aan de nieuwe Laarbeekkoningen een vendelgroet gebracht, en werd door de gildebroeders en –zuster en alle overige aanwezigen nog gezellig nagebuurt.