Een deel van de deelnemers bekijkt de Binderse poort die vanwege een verloren kaartspel ooit overgezet is van Helmond naar Lieshout.
Een deel van de deelnemers bekijkt de Binderse poort die vanwege een verloren kaartspel ooit overgezet is van Helmond naar Lieshout.

Badminton Club Lieshout verdiept zich in dorpshistorie

Sport Sport

Lieshout - De zesde activiteit van Badminton Club Lieshout, in het kader van hun 50 jarig bestaan, werd gehouden op zondag 15 mei. Deze keer was gekozen om het eigen dorp Lieshout wat beter te leren kennen middels een heemkundige wandeling en een bezoek aan molen de Leest. De goed bezochte wandeling werd afgesloten met een-gezellig-samenzijn waar nog volop werd nagepraat over de historische waarde in het dorp.

De badmintonners van Badminton Club Lieshout boften met hun planning. De heemkundige wandeling door het dorp viel samen met de eerste échte zomerdag van het jaar. Om 13.30 uur verzamelden de deelnemers zich bij de kiosk op de Heuvel, waar gids Joop van den Baar het woord nam en de deelnemers met speels gemak langs de Lieshoutse panden met heemkundige waarde leidde. Dat blijken er veel meer te zijn, dan vooraf was ingeschat. Alleen al rond de Heuvel staan tal van panden met een noemenswaardige geschiedenis.

Leerzaam
Vanaf de Heuvel ging het langs de kerk, waar de Binderse poort uitgebreid werd toegelicht. Ook de pastorie verderop en het patronaatsgebouw dat daar gestaan heeft werden toegelicht. Even verderop werd de route van de Havenweg verder toegelicht en stilgestaan bij het oudste huis van Lieshout, alwaar de bewoner de groep geïnteresseerden vroeg verder het terrein op te komen: ‘er zou toch niets te halen zijn’. Na een leerzame wandeling werd de tocht afgesloten bij molen de Leest, waar gids Joop van den Baar van harte bedankt werd.

Oude molen
In de Lieshoutse molen was molenaar Jan Tielemans al volop in weer: 15 mei was het immers óók de landelijke molendag. Toch nam Jan volop de tijd om veel wetenswaardigheden van ‘zijn’ molen toe te lichten. Zo blijkt de molen toch écht uit 1899 te stammen en niet uit 1900 zoals op de molen vermeld staat. Sterker nog: de molen is een herbouw van een veel oudere molen, die uit Schiedam is overgezet. In de molen werden de diverse aanwezige hefboommechanismes toegelicht en ook werd uitgelegd hoe te maalstenen regelmatig bijgewerkt moeten worden om de slijtage weg te nemen. De deelnemers waren zonder uitzondering onder de indruk van alle vernuftige oplossingen die in de molen verwerkt zitten.

Afsluiting
Na afloop van de rondleiding in de molen en de heemkundige wandeltocht door Lieshout zijn de badmintonners naar de gastvrije Jos en Vivian Kluijtmans gewandeld om daar onder het genot van een versnapering nog even na te praten. Door de goede zorgen van Joop van den Baar, molenaar Jan Tielemans en Jos en Vivian Kluijtmans in combinatie met het geweldige zomerweer kan de zesde jubileumactiviteit betiteld worden als ‘érg goed geslaagd’.