Afbeelding

Toekomst Zwemvereniging Beek en Donk onzeker ondanks jubileum: ‘Het is niet de bedoeling dat kinderen hun zwemles moeten missen’

Sport

Beek en Donk – Het zijn bijzondere tijden voor Zwemvereniging Beek en Donk. De club viert haar 50-jarige jubileum, maar moet tegelijkertijd vrezen voor het voortbestaan.

Die vrees heeft te maken met een mogelijke verbouwing in het zwembad. De zwembadbodem zit vast met een viertal cilinders en die zijn allemaal versleten, waardoor de bodem langzaam stijgt. Dit is gevaarlijk, dus moet er op korte termijn iets gebeuren. Er ligt een scenario klaar: de bodem wordt vastgezet op 1.40 meter, maar dan kan de Zwemvereniging geen zwemlessen meer geven, omdat de lesmethodes niet uitvoerbaar zijn op deze diepte. 

Betere tijden
Zwemvereniging Beek en Donk werd opgericht in 1971. Leden konden voor het eerst zwemmen in Helmond, aangezien Beek in Donk in de jaren ’70 alleen beschikte over een buitenbad. Bjorn Vereijken is al sinds zijn vroege jeugd lid en vertelt over de herinneringen aan het oude zwembad: “Je moet het zo voor je zien: er waren drie baden toen in Beek en Donk. Een kleuterbad, een ondiep bad en een diep bad. Dat laatste zwembad is nog steeds, net als toen, 3.50 meter diep. Daarom stond daar vroeger een duikplak bij. Het enige wat is veranderd is een dak boven het toenmalige buitenbad, oftewel de koepel.”

De locatie is niet het enige dat anders werd. In de beginjaren was het namelijk mogelijk om mee te doen aan wedstrijdzwemmen. Daar is de zwemvereniging mee gestopt in 1988 vanwege te weinig deelnemers. 

Vereijken begon op zijn derde met zwemmen in 1977. Drie jaar later haalt hij zijn A-diploma en besluit hij uiteindelijk om lid te worden van de organisatie. “Toen ik 19 jaar was, gaf ik zwemles als assistent zwemleider, nadat ik de benodigde opleiding hiervoor had afgerond. Daarnaast mocht ik snorkelles geven.” Vereijken is niet alleen in het zwembad te vinden, ook daarbuiten heeft hij zijn taken. Zo houdt de zwemfanaat zich bezig met de activiteitencommisie, is hij examinator en wordt hij in 2023 de nieuwe penningmeester. 

Dubbel gevoel
Het lustrumfeest van aanstaande zaterdag (21 mei) kent dus een dubbele lading. Clubleden staan stil bij een halve eeuw zwemsport en tegelijkertijd kunnen zij misschien zelfs al afscheid nemen van de vereniging. Vereijken: “Ik denk dat onze leden toe waren aan een feest zonder beperkingen na een jaar wachten. We willen het in ieder geval gezellig maken, al is het dan een afsluiting.”

Mocht het einde van Zwemvereniging Beek en Donk aanstaande zijn, dan ziet Vereijken dat als een groot gemis. “We staan als gemixte club van zowel jong, oud en verschillende culturele achtergronden voor goede kwalitatieve zwemlessen. Van onze 150 leden is het grootste deel kind en het is maar de vraag of zij straks allemaal naar bijvoorbeeld Helmond of Gemert kunnen gaan voor het vervolgen van de zwemlessen. Het is niet de bedoeling dat kinderen hun zwemles moeten missen.”

!