Groepsfoto van Budoclub Beek en Donk tijdens een weekend in Ponypark Slagharen met Anton Geesink
Groepsfoto van Budoclub Beek en Donk tijdens een weekend in Ponypark Slagharen met Anton Geesink

Budoclub Beek en Donk bestaat vijftig jaar: ‘Het maatschappelijke belang staat boven de sport zelf’

Sport

Beek en Donk - Budoclub Beek en Donk bestond in 2020 een halve eeuw, maar vierde het door de destijds geldende coronamaatregelen niet. Een gouden jubileum en twee extra jaren geeft de sportvereniging een uitgelegen mogelijkheid om terug te kijken op de verhalen en successen binnen de club.

Het is niet gemakkelijk om voorzitter Jordy Brouwers, bestuurslid sinds 2001, te vragen naar specifiek één hoogtepunt. “Het vijftigjarige bestaan is eigenlijk al een hele prestatie. Natuurlijk zijn er binnen de club op sportief gebied diverse mooie prestaties geweest, zoals de jaarlijks terugkerende toernooien en de individuele successen van judoka’s. Om eerlijk te zijn is het belangrijkste doel van Budoclub om elk (nieuw) lid met open armen te ontvangen.”

Van gras naar gymzaal
Als de eerste vrijwilligers van het toenmalige Judoclub Beek en Donk voor het eerst judolessen geven, is dat nog niet meteen in een binnenruimte. De trainingen vinden in 1970 plaats in de Beek en Donkse buitenlucht, ter plaatse van de huidige locatie van het zwembad. Brouwers: “Het waren in de beginjaren een paar leden die buiten judoden. Later, vanaf de jaren ’80, zijn de lessen gegeven in de oude sporthal aan de Otterweg, tegenover het Ontmoetingscentrum.” Zo’n tien jaar voeren de budoleden hun vechtkunsten nu uit in de huidige gymzaal in het Ontmoetingscentrum, maar tijdens de coronaperiode is even uitgeweken naar de nostalgische methode, weliswaar onbedoeld. “De sportzaal was een tijd gesloten, dus moesten we noodgedwongen sporten op het grasveld. Dat was even wennen, maar het ging best prima”, aldus de voorzitter. 

Belangrijke rol
Naast Brouwers vertellen medebestuursleden Janny van den Bogaart en Kelly Fransen over hun sportvereniging. “De budoclub is meer dan alleen winnen en verliezen. Het gaat erom dat iedereen respect heeft voor de tegenstander, wie er ook tegenover je staat. Dat is wat de club voor mij uitstraalt”, benoemt Van den Bogaart. Fransen vindt de veiligheid tijdens trainingen een belangrijk element: “In 27 jaar tijd heb ik nog nooit iets gebroken dankzij goede voorlichting en lesmethodes. Als ik weleens viel gebruikte ik de doorrolmethode om ernstige schade te voorkomen.” Brouwers wil namens zijn twee collega’s bovendien voordelen in de samenleving benadrukken. “Het maatschappelijke belang staat boven de sport zelf. Zo leren jonge meiden bijvoorbeeld tijdens het conditionele en technische onderdeel budofit bevrijdingstechnieken om later mogelijk toe te passen als ze worden lastiggevallen tijdens het stappen.”

Doorgaan op dezelfde manier
De Budoclub verspreidt het jubileum over verschillende ledengroepen. Vorige week was er voor senioren en vrijwilligers een schietdag bij de Schut gevolgd door een barbecue en een quiz met vragen over de club. Jongere leden krijgen nog een andere jubileumactiviteit. 

Tussen al het gefeest door gaat de vechtsportvereniging natuurlijk gewoon door met wekelijkse trainingen. Judo-, karate- en jiujitsutrainer Bart van der Linden kijkt met een goed gevoel terug op zijn lesgeefperiode van ruim vijfentwintig jaar. “Het belangrijkste is dat we kinderen met een glimlach naar huis laten gaan. Onderling begripvol contact is wat mij betreft essentiëler dan prestaties in wedstrijden.” 

Judotraining in de buitenlucht in de beginperiode van Budoclub Beek en Donk
Demonstratie Karate -Jitsu tijdens een Roefeldag